Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Είναι απίθανο η Ελλάδα να επιτύχει το 100% συμμετοχής στο PSI – Τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το ξένο δίκαιο θα καθορίσουν το ποιος θα κερδίσει πραγματικά από την αναδιάρθρωση του χρέους

BNP Paribas: Είναι απίθανο η Ελλάδα να επιτύχει το 100% συμμετοχής στο PSI – Τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το ξένο δίκαιο θα καθορίσουν το ποιος θα κερδίσει πραγματικά από την αναδιάρθρωση του χρέους
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στη σύγχρονη ιστορία, και ενόσω η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI των πιστωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το ξένο δίκαιο πλησιάζει προς το τέλος της, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θα κρίνουν την απόλυτη ή όχι συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρέος διαρθρώνεται από επτά διαφορετικές κατηγορίες, από τα παλιά ελληνικά ομόλογα, έως στα μη εξασφαλισμένα ομόλογα του EFSF. Οι κατηγορίες που διέπονται από το ξένο δίκαιο όμως αναμένεται να είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η συμμετοχή τους στο PSΙ θα κρίνει και το τελικό ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η BNP Paribas, τα ομόλογα αυτά είναι από 2,5 δις. έως 11 δις. ευρώ, επομένως το 100% της συμμετοχής καθίσταται αμέσως αδύνατο, με την επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας να είναι πολύ πιθανή σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εξυπηρέτηση τους. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η διαφορά της τιμής των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και αυτών που διέπονται από το ξένο δίκαιο είναι εμφανής. Μάλιστα η τάση των ξένου δικαίου ομολόγων είναι ανοδική, πάνω από τις 45 μονάδες, ενώ των αντίστοιχων του ελληνικού δικαίου είναι πτωτική κάτω από τις 18 μονάδες.



Από τα 18,6 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, μόλις έχει δηλώσει το 71,2% εξ αυτών είτε ψήφισαν υπέρ ή είτε κατά, στο 95,6% των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο PSI. Ωστόσο, αυτά τα ομόλογα δεν επηρεάζονται από την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής σύμβασης (CACs), έτσι αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η απαρτία και οι ψήφοι υπέρ της κάθε σειράς ομολόγων.

Διάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν και μετά το PSI:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης