Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία θα «δοκιμάσει» τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις

Scope: Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία θα «δοκιμάσει» τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις
Έκθεση της Scope για τη Γερμανία 
Το αδιέξοδο στη Γερμανία (ΑΑΑ, σταθερό outlook), μετά την απόφαση της Angela Merkel να αποχωρήσει τα επόμενα χρόνια από την ηγεσία του κόμματός της, θα προκαλέσει ένα πολιτικό «κενό», εν μέσω Brexit, εντάσεων μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας, και των επερχόμενων εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Η απόφαση της Καγκελάριου ακολουθεί τις αποτυχίες στις περιφερειακές εκλογές σε Βαυαρία και Έσση.
"Οι ηγέτες των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, η οποία αποσταθεροποιεί περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των σημερινών κομμάτων του συνασπισμού.
Εντός του CDU, ήδη βλέπουμε συντηρητικούς και πιο φιλελεύθερους υποψήφιους να ανταγωνίζονται για τη διαδοχή της κας Merkel.
Οι πολιτικές αναταραχές της Γερμανίας έρχονται σε μια δοκιμαστική περίοδο για την ΕΕ, όταν πολλοί, κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ελπίζουν ότι μια ισχυρή κυέρνηση στο Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει να οδηγήσει νέες μεταρρυθμίσεις για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα", σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης.
Σε αυτό το σημείο, η Scope επισημαίνει τα όσα έγραφε σε προηγούμενη (25/10) έκθεσή της, δηλαδή ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία θα επιδράσει αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές και θα καθυστερήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, αντιστρέφοντας την προηγούμενη σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και προκαλώντας ανησυχία στους ξένους επενδυτές.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ο "Μεγάλος Συνασπισμός" της Γερμανίας αναμένεται να βιώσει άλλη μια ήττα στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, στην Έσση.
Οι νέες συνομιλίες για σχηματισμό συνασπισμού Συντηρητικών και Πράσινων τύπου "Τζαμάικα", είναι πιθανότερο ενδεχόμενο από μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές, εκτιμά η Scope, συνεχίζοντας:
"Χωρίς αποφασιστική ώθηση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης -ένα κρίσιμο τμήμα της ευρύτερης ένωσης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ- θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.
Επίσης, πρέπει να βρεθούν συνεπείς απαντήσεις στην προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τον αυξανόμενο σκεπτικισμό".
Ο οίκος υπενθυμίζει πως η δημοτικότητα τόσο της Angela Merkel όσο και του CSU/CDU, έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να μετρούν ακόμη σοβαρότερες απώλειες, όπως φάνηκε και από τις εκλογές στη Βαυαρία.
Μια διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές, ωστόσο αυτό κρίνεται επί του παρόντος απίθανο, διότι τα μεγάλα κόμματα θα κινδύνευαν να χάσουν θέσεις στο Bundestag, σύμφωνα με τις τελευταίες ομοσπονδιακές δημοσκοπήσεις, σχολιάζεται.
"Το CDU/CSU θα μπορούσε αντ 'αυτού να προσπαθήσει να σχηματίσει μια μειοψηφική κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους (FDP), η Angela Merkel, όμως, είναι απίθανο να διακινδυνεύσει το πολιτικό αδιέξοδο που θα μπορούσε να προκύψει.
Η δημιουργία μιας συμμαχίας CDU/CSU, FDP και Πρασίνων είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλα τα μέρη μπορούν να απαριθμήσουν οφέλη:

**Το CDU/CSU θα παραμείνει στην εξουσία.
**Οι Φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουν αυξημένη δημόσια πίεση για να επιστρέψουν στην κυβέρνηση.
**Οι Πράσινοι θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση μετά από 10 χρόνια αντιπολίτευσης.
**Το SPD έχει την ευκαιρία να ανανεωθεί εκτός κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης