Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το QE της ΕΚΤ «παραμόρφωσε» τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

tags :
Fitch: Το QE της ΕΚΤ «παραμόρφωσε» τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων
Το QE της ΕΚΤ πιθανότατα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμπίεση των παγκόσμιων αποδόσεων
Η υπέρβαση των εκδόσεων δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο αύξησης της μεταβλητότητας των αγορών ομολόγων, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λήγει.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι αγορές τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην απορρόφηση της αύξησης του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2015.
Η προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2018 θα απαιτήσει από τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να καλύψουν το κενό.
Η κλίμακα της επικείμενης μεταβολής των συνθηκών της αγοράς τονίζεται από το τελευταίο γράφημα του μήνα από την Fitch, το οποίο δείχνει τη σωρευτική αύξηση του αποθέματος κρατικών χρεογράφων από το τέλος του 2014, κατανεμημένων ανά τύπο πιστωτή.
 

Το γράφημα δείχνει ότι το QE έχει καλύψει την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία με συντελεστή 1,5, ενώ στην Γερμανία οι αγορές QE συνοδεύονται από μείωση του συνολικού αποθέματος του οφειλόμενου χρέους.
Οι συνολικές αγορές που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ανήλθαν σχεδόν στο τριπλάσιο της αύξησης του συνολικού χρέους των τεσσάρων χωρών από το τέλος του 2014.
Η συνέπεια αυτού υπήρξε η μείωση των συμμετοχών από άλλους εγχώριους επενδυτές και (εξαιρουμένης της Ισπανίας) από μη κατοίκους.
Το μερίδιο των κεντρικών τραπεζών στο συνολικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολλαπλάσια από την έναρξη του QE, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να είναι από τη Γερμανία.
Η αύξηση του μεριδίου της Bundesbank ήταν 16 π.μ. από την έναρξη του QE.
Το μερίδιο του δημόσιου χρέους της Τράπεζας της Ιταλίας βρίσκεται σήμερα κοντά στο 20% μετά από αύξηση 14%.
Το QE της ΕΚΤ πιθανότατα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμπίεση των παγκόσμιων αποδόσεων αλλά ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν πιο ισχυρός και άμεσος.
Αναμφισβήτητα η «παραμόρφωση» των γερμανικών αποδόσεων επήλθε από την ισχυρότερη δεδομένη συρρίκνωση της συνολικής προσφοράς, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλότερων αποδόσεων του Bund όταν τελειώσει το QE.
Όμως, τα spread των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι, καθώς η αναζήτηση αποδόσεων χαλαρώνει και η καθαρή έκδοση παραμένει θετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης