Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Τέλος η στήριξη της αγοράς κατοικιών στην οικονομία των ΗΠΑ – Στο απόγειο οι πωλήσεις

BofA: Τέλος η στήριξη της αγοράς κατοικιών στην οικονομία των ΗΠΑ – Στο απόγειο οι πωλήσεις
Μόνο υποχώρηση αναμένεται για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
Η αγορά κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία, καθώς οι πωλήσεις έχουν φθάσει στο απόγειο, εκτιμούν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της Bank Of America (BofA) Merrill Lynch.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η επενδυτική τράπεζα, η κορύφωση της αμερικανικής αγοράς κατοικιών αντανακλά την υποχώρηση της οικονομικής προσιτότητας, την αντιστροφή του κλίματος στις τιμές και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Περισσότερο αναμένεται να πληγούν οι μεγαλουπόλεις, στις οποίες οι τιμές έφθασαν τα τελευταία χρόνια σε ασύλληπτα επίπεδα-ρεκόρ.
Οι οικονομολόγοι της BofA πιστεύουν ότι το ζενίθ καταγράφηκε όταν οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών έφθασαν τα 5,72 εκατομμύρια, το Νοέμβριο του 2017.
Από εκεί και πέρα, οι πωλήσεις πήραν ουσιαστικά την κατιούσα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από το 2000.
Σε αντίθετο κλίμα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί, καθώς «δεν επωφελήθηκαν λόγω καθυστερήσεων από την οικονομική ανάκαμψη, με τους οικοδόμους να πλημμυρίσουν την αγορά με νέα σπίτια μονογονεϊκών οικογενειών».
«Η επιδείνωση της προσιτότητας εξηγεί ως επί το πλείστον την κορύφωση στις πωλήσεις (μεταχειρισμένων) κατοικιών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Federal Reserve (σσ: η χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών) επανέφερε τις τιμές των ακινήτων πίσω σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία από πριν από τη συντριβή του 2008».
Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικής προσιτότητας του Εθνικού Συνδέσμου Μεσιτών (NAR) διαμορφώθηκε στις 138,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, τη χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο 2008, επισημαίνεται.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης