Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Το αργό μπορεί να γίνει η "νέα Ελλάδα" που θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία - Κίνδυνος να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό

HSBC: Το αργό μπορεί να γίνει η
"Νέα Ελλάδα" χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, θέλοντας να δείξει την ανησυχία των επενδυτών για την υπερβολική αύξηση των τιμών του.
Η αγορά δίνει προειδοποιητικά σήματα, αφού την ώρα που η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, οι τιμές του αργού δεν μπορεί να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα. Οι ρυθμοί ανάκαμψης επηρεάζονται πολύ από την συνεχή αύξηση του κόστους ενέργειας, ενώ και ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στις αναδυόμενες οικονομίες πλήττοντας την κατανάλωση.
Οι πιέσεις που ασκούνται με αφορμή τα γεγονότα στο Ιραν, με τη συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων, μπορεί να οδηγήσει το πετρέλαιο στα επίπεδα των 147 δολαρίων, όπως είχε γίνει και το 2008. Αν και όλη αυτή η κίνηση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γεωπολιτικών πιέσεων, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και τις συνέπειες της συνεχούς αβεβαιότητας για τις πρακτικές του Ιραν. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, επισήμανε ότι η υπερβολική ρευστότητα που έχει υπάρξει στο σύστημα, μετά τα πακέτα νομισματικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών το πετρελαίου. Εάν η πορεία της προσφοράς χρήματος είναι αυξητική, τότε η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει ακόμη περισσότερο.
"Εχουμε πικρή εμπειρία από τις αναταράξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής", γράφει ο King, απαντώντας στο ερώτημα του κατά πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το αργό. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τιμές όπως τα 150 δολάρια, ή ακόμη και τα 200 δολάρια. Με την απουσία πολιτικής βούλησης, μπορούμε να δούμε το αργό να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αν και θεωρούμε ότι οι πολιτικοί θα βρουν τη χρυσή τομή και θα αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανέφερε ο King.
Τέλος, ο οικονομολόγος της HSBC, πρότεινε ως εναλλακτική λύση στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που συνδέονται με τις πετρελαϊκές, και να αφήσουν το αργό, ως commodity, ώστε να παραμείνουν οι τιμές σε λογικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης