Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Φτωχά τα αποτελέσματα των QE και των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία

tags :
Deutsche Bank: Φτωχά τα αποτελέσματα των QE και των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία
Deutsche Bank: Φτωχά τα αποτελέσματα των QE και των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία   
Σε μια έκθεση της με τίτλο «A report card for unconventional monetary policy (Έρευνα για την αντισυμβατική νομισματική πολιτική)», η Deutsche Bank αναλύει τον αντίκτυπο στην οικονομία των «αντισυμβατικών» νομισματικών πολιτικών, της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων.
Έχοντας αναλύσει τις επιπτώσεις στους δείκτες παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος αυτών των μέτρων έχει βρει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
1. Σε οκτώ από τις 12 περιπτώσεις που αναλύθηκαν, ο αντίκτυπος στην οικονομία ήταν αρνητικός
2. Σε τρεις περιπτώσεις, ο αντίκτυπος ήταν εντελώς ουδέτερος
3. Λειτούργησε μόνο στην περίπτωση του λεγόμενου QE1 στις ΗΠΑ και βασικά επειδή η βάση εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλή και οι ΗΠΑ έγιναν σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, το γεγονός ότι σε οκτώ από τις δώδεκα περιπτώσεις ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός μιλάει από μόνο του.
Τα προγράμματα QE και τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν καλά επειδή τα συστήματα πληρωμών λειτουργούν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά το θέμα δεν είναι αν οι υπολογιστές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά επιτόκια.
Το ζήτημα είναι εάν το QE και τα αρνητικά ποσοστά υποστηρίζουν την οικονομία.
Το παρακάτω γράφημα εξετάζει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης QE και τα αρνητικά επιτόκια μεταξύ των χωρών και τον αντίκτυπο που είχε στους δείκτες ISM και PMI ανά χώρα, από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε αντισυμβατικής πολιτικής.
Το συμπέρασμα είναι ότι η QE1 των ΗΠΑ είχε αντίκτυπο, αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο αντίκτυπος του QE και τα αρνητικά επιτόκια ήταν ασήμαντος.
Και σε 8 από τις 12 περιπτώσεις, ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν αρνητικός.
Για άλλη μια φορά, υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση για τη νομισματική πολιτική και είναι καιρός η δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική να ενισχυθεί και να αρχίσει να στηρίζει την αύξηση του ΑΕΠ.



Η ευρωπαϊκή περίπτωση είναι πραγματικά εκπληκτική



Αλλά η ιαπωνική είναι απλά καταπληκτική



Ισολογισμός Κεντρικών Τραπεζών έναντι του Ακαθάριστου ΑΕΠ
 

H Merrill Lynch επίσης αποδεικνύει τα φτωχά αποτελέσματα των προγραμμάτων QE



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης