Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Τρία σενάρια και δύο εκδοχές για το PSI – Ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και να πέσουν στο κενό οι διαπραγματεύσεις

Bank of America: Τρία σενάρια και δύο εκδοχές για το PSI – Ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και να πέσουν στο κενό οι διαπραγματεύσεις
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν από το ελληνικό PSI, σύμφωνα με την νέα έκθεση της αναλύτριας της Bank of America, Sphia Salim, η οποία αναφέρει ότι ή το PSI θα προχωρήσει εθελοντικά, ή θα επιβληθεί δια των CACs ή τελικά θα εγκαταλειφτεί.
Η Ελλάδα θα καλέσει τους ιδιώτες κατόχους των ομολόγων της να προχωρήσουν εθελοντικά με δύο ξεχωριστές ενέργειες: 1) με την υποβολή προσφορών για την ανταλλαγή των ομολόγων τους, και 2) να υποβάλει Δήλωση Συμμετοχής υπέρ της αλλαγής των όρων των ομολόγων, με τις τροπολογίες που προβλέπουν την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέων όπως και στην πρώτη επιλογή.
Ο ομολογιούχος ο οποίος συμφωνεί στην πρώτη επιλογή, θεωρείται αυτομάτως ότι έχει δώσει την συγκατάθεση στη δεύτερη. Από την άλλη πλευρά, ο ομολογιούχος που δεν συμφωνεί να ανταλλάξει τα ομόλογα του εθελοντικά για την πρώτη επιλογή, μπορεί να υποβάλει ακόμα τη συγκατάθεσή του για τη δεύτερη. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα από ομολογιούχους που στόχο έχουν να επωφεληθούν από την ενεργοποίηση των CDS, μέσω της εφαρμογής των CACs.

Στο 66% είναι το κατώτατο όριο του ελληνικού νόμου για να ενεργοποιηθούν τα CACs

Στο σύνολο των 206 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, περίπου τα 177 δις. ευρώ θεωρητικά διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο, ενώ το υπόλοιπο υπόκειται σε ξένο δίκαιο. Με την πράξη που πρόσφατα επικύρωσε ελληνική Βουλή, οι όροι των 177 δις. ευρώ μπορούν να τροποποιηθούν με την άσκηση της ρήτρας συλλογικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, εάν κρίνεται σκόπιμο, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιβάλει την ανταλλαγή των ομολόγων αυτών, εφόσον το 50% των κατόχων των 177 δις. ευρώ έχουν συμμετάσχει στη δεύτερη επιλογή, ή το 66% εξ αυτών έχουν δώσει τη θετική τους απάντηση στην πρώτη επιλογή. Μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την ενεργοποίηση των CDS, με την ανταλλαγή να καθίσταται δεσμευτική για όλους τους κατόχους ομολόγων που διέπονται από τον Ελληνικό νόμο.
Αυτή η κίνηση θα σημάνει παράλληλα και το ότι το 86% του στόχου των 206 δις. ευρώ θα ανταλλαγούν μέσω του PSI, εάν υπάρξει μίνιμουμ συμμετοχή στο 75%.

Δύο εκδοχές μπορούν να υπάρξουν στα πλαίσια της εφαρμογής του PSI:

Η συμμετοχή να φτάσει ή να ξεπεράσει το 90%


Για να μπορέσει να φτάσει το 90% η συμμετοχή, θα πρέπει η Ελλάδα ή να πείσει σχεδόν το σύνολο των ομολογιούχων να συμμετάσχουν στο PSI, ή να επιβάλει αλλαγές στους όρους των ομολόγων, μέσω των CACs και να υπάρξουν εγγυήσεις για τα 206 δις. ευρώ. Τότε το PSI πιθανότατα να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή άνω του 90% των πιστωτών. Στην πρώτη περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι ανταλλαγές και το PSI θα είναι καθαρά σε εθελοντική βάση. Στην τελευταία περίπτωση, θα ενεργοποιηθούν τα CDS και ως εκ τούτου θα υπόκεινται σε διαβούλευση με τους επίσημους πιστωτές.

Εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 75% το PSI θα πρέπει να εγκαταλειφθεί


Σύμφωνα με την Bank of America το PSI θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αν η συμμετοχή είναι μικρότερη του 75% των 206 δις. ευρώ. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιβάλει τροποποιήσεις σε αρκετά ομόλογα αφού οι πιστωτές δεν θα έχουν συναινέσει, ενώ την ίδια ώρα τα CACs δεν θα μπορούν να επιβληθούν σε όλα τα ελληνικά ομόλογα. Τότε πάμε στην επιλογή λιγότερο από το 50% των 177 δις. ευρώ, ή λιγότερο του 66% του συνόλου των 206 δις. ευρώ, η οποία αν δεν επιβεβαιωθεί θα σταματήσει κάθε διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης