Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προς σύγκρουση Λευκός Οίκος και Fed - Έρχεται κατάρρευση του S&P 500

Phoenix Capital: Προς σύγκρουση Λευκός Οίκος και Fed - Έρχεται κατάρρευση του S&P 500
Phoenix Capital:  Σε πορεία σύγκρουσης Λευκός Οίκος και Fed - Έρχεται κατάρρευση του δείκτη S&P 500
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία σύγκρουσης με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναφέρει στοι τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Πρώτα ένα μικρό υπόβαθρο της κόντρας.
Η κυβέρνηση Trump έχει συμπεριλάβει τη χρηματιστηριακή αγορά ως μέρος της ιστορίας επιτυχίας της.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Trump έχει αναρτήσει στο προσωπικού του λογαριασμό στο Twitter για το χρηματιστήριο πάνω από 20 φορές.
Και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin έχει δηλώσει δημόσια ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί τη χρηματιστηριακή αγορά ως "κάρτα αναφοράς" για ητν πορεία της κυβέρνησης.
Με απλά λόγια, όπως αναφέρει η Phoenix Capital ο Λευκός Οίκος θέλει οι αποτιμήσεις των μετοχών να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερα.
Από την άλλη πλευρά, η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι θα επικεντρωθεί στην πραγματική οικονομία, σε αντίθεση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο νέος επικεφαλής της Fed Jerome Powell έχει τονίσει αυτή την προσέγγιση σε πολλαπλές ομιλίες του.
Έχει δηλώσει ρητά ότι ορισμένοι τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς είναι "υπερτιμημένοι" (μια έκτακτη δήλωση για μια πρόεδρο της Fed).
Με αυτό το σκεπτικό, η Fed ξεκινά ένα πρόγραμμα επιθετικής σύσφιξης, έχοντας ήδη αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές, με επιπλέον πέντε αυξήσει να είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή, η Fed επιδιώκει την ποσοτική σύσφιξη (QT) με την ελπίδα να συρρικνωθεί ο ισολογισμός της μαμούθ που ανέρχεται στα 4,4 τρισ. δολάρια.
Το QT ξεκίνησε με ρυθμό 10 δισ. δολαρίων το μήνα.
Αυξήθηκε στα 30 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.
Και αυξάνεται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτόν τον μήνα (Ιούλιος 2018).
Όλα αυτά είναι πολύ αρνητικά για το χρηματιστήριο.
Βραχυπρόθεσμα, τα tweets του Προέδρου Trump και οι προφορικές παρεμβάσεις από κυβερνητικών αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου μπορούν να προκαλέσουν συσπείρωση των μετοχών... αλλά η Fed θα καθορίσει το πού θα κατευθυνθούν οι αμερικανικές αγορές.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχων κορυφώθηκαν, πριν το πρόγραμμα QT ανέλθει στα 30 δισ. δολάρια το μήνα και από τότε αγωνίζονται για να ανακτήσουν τα προηγούμενα υψηλά τους επίπεδα (παρά τις πολλές προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών της Trump να «ανεβάσουν τις αγορές»).



Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital o Λευκός Οίκος και η Fed βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης.
Και η αλήθεια είναι ότι εκτός και αν η Fed αντιστρέψει στην πολιτική της, οι τιμές των μετοχών θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες.
Ο τρέχων στόχος προς τα κάτω είναι στην περιοχή των 2.300-2.4500 μονάδων για το δείκτη S&P 500 (2.780,16 μονάδες στις 21:00 ώρα Ελλάδος).




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης