Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Σε «λεπτό πάγο» οι αγορές των ΗΠΑ - «Φλερτάρουν» με μια bear market

Phoenix Capital: Σε «λεπτό πάγο» οι αγορές των ΗΠΑ - «Φλερτάρουν» με μια bear market
Phoenix Capital: Σε «λεπτό στρώμα πάγου» τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ – «Φλερτάρουν» με μια bear market
Την εκτίμηση ότι η Fed είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τις αγορές και όχι οι δασμοί, οι εμπορικοί πόλεμοι, ή οικονομία, αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Όπως τονίζει, την περίοδο 2008-20015, οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν άνοδο επηρεασμένες πλήρως από την πολιτική της Fed και ελάχιστα από άλλα δεδομένα.
Πρόκειται για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σε συνδυασμό με επτά χρόνια πολιτικής μηδενικών επιτοκίων (ZIRP) που επέτρεψε στις αγορές των ΗΠΑ να σημειώσουν εκρηκτική άνοδο, παρά την ασθενέστερη ανάκαμψη εδώ και 80 χρόνια.
Με αυτό το σκεπτικό, όταν η Fed ξεκίνησε την προσπάθειά της να εξομαλύνει την πολιτική με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της το 2015, ήταν μια προσπάθεια να «ξεπεράσει» αυτόν τον ρόλο της η πραγματική οικονομία.
Όταν οι αγορές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας το ράλι τους, η Fed αποφάσισε τότε να επιταχύνει τον ρυθμό εξομάλυνσης και τις αυξήσεις των επιτοκίων πιο επιθετικά, εισάγοντας ταυτόχρονα την ποσοτική σύσφιξη (QT) σε μια προσπάθεια να συρρικνωθεί ο τεράστιος ισολογισμός των 4,5 τρισ. δολαρίων.
Αρχικά, ο αντίκτυπος του QT της Fed επισκιάστηκε από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προχωρούσαν σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 150+ δισ. δολαρίων το μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η Fed συμμετείχε με ένα πρόγραμμα QT ύψους 10 δισ. δολαρίων το μήνα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στην πορεία των αγορών.
Εντούτοις, προς τα τέλη του α' τριμήνου του 2018, όταν η Fed αύξησε τον ρυθμό του QT σε 30 δισ. δολάρια το μήνα, ενώ ταυτόχρονα η BoJ και η ΕΚΤ είχαν αρχίσει να μειώνουν τα δικά τους προγράμματα QE και η αγορά άρχιζε να αφομοιώνει τα νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, το δολάριο ξεκίνησε να ανατιμάται στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και τα νομίσματα των χωρών των αναδυόμενων αγορών να καταποντίζονται.



Αυτό, με τη σειρά του, άρχισε να «ανατινάζει» τις χρηματιστηριακές αγορές αναδυόμενων αγορών με τη Βραζιλία, την Τουρκία και ακόμη και την Κίνα που εισέρχεται επισήμως σε «bear market» να καταγράφουν πτώση άνω του 20%.
Μέχρι στιγμής, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει συγκρατηθεί.
Αλλά τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν τονίζει η Phoenix Capital.
Η Fed θα αυξήσει το ρυθμό του προγράμματος QT σε 50 δισ. δολάρια το μήνα.
Και το κάνει ταυτόχρονα με το γεγονός ότι η ΕΚΤ μειώνει το δικό της πρόγραμμα QE κάτω από τα 30 δισ. δολάρια το μήνα.
Με άλλα λόγια, αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2008, η παγκόσμια νομισματική πολιτική θα είναι αρνητική.
Περισσότερα χρήματα θα αποχωρούν από το σύστημα μέσω των προγραμμάτων QT, από ότι θα το εισέρχονται μέσω των προγραμμάτων QE.
Με αυτό το σκεπτικό, ο δείκτης S&P 500 προχωρά  πάνω σε πολύ λεπτό πάγο αναφέρει η Phoenix Capital.
Πρέπει να κρατήσει την τάση του (μπλε γραμμή) και την κρίσιμη στήριξή του (κόκκινη γραμμή) ή θα εισέλθει και αυτό σε «bear market» με πτώση 20%.



Με απλά λόγια, η Fed πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα QT τώρα, αλλιώς σύμφωνα με τη Phoenix Capital διακινδυνεύει μια «bear market» για τις  αμερικανικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης