Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κινδυνεύει το ευρώ από την Ιταλία; - Οι εκτιμήσεις των οίκων για το μέλλον της Ευρωζώνης

Κινδυνεύει το ευρώ από την Ιταλία; - Οι εκτιμήσεις των οίκων για το μέλλον της Ευρωζώνης
Eίναι ορατός ο κίνδυνος οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία (πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2018) να εξελιχθούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Μετά τη διάλυση της συμμαχίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, αλλά και το νέο κλίμα αβεβαιότητας -λόγω των ενδείξεων ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης- έχει αναδείξει ένα και μοναδικό ερώτημα: Το ευρώ κινδυνεύει από την Ιταλία;
Το ίδιο ερώτημα είχε προκύψει και το 2010 όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους αλλά και το 2015 λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μόνη διαφορά όμως ότι τότε όλοι οι αναλυτές συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 23% του χρέους.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 3% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης.
Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και κατά συνέπεια θεωρείται απίθανο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να την αντιμετωπίσουνε με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την Ελλάδα.
Εξάλλου, είναι ορατός ο κίνδυνος οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία (πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2018) να εξελιχθούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
«Θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη, για το ευρώ, για το συνταγματικό μοντέλο της Ιταλίας.
Γιατί είναι προφανές πως η Προεδρία της Ιταλίας θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο ένας από τους στόχους των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων» επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.
«Η εκλογική διαδικασία επιστρέφει με πολύ κακές προθέσεις» δήλωσε ο Kit Juckes της Societe Generale και πρόσθεσε «πλέον οι νέες εκλογές είναι πολύ πιθανές… ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ».
«O Mattarella έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει καμία πολιτική που θα μπορούσε να βάλει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ και κατά συνέπεια να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ» δήλωσε ο Holger Schmieding επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, ενώ προσθέτει ότι η ιταλική αβεβαιότητα θα επιβαρύνει το κλίμα στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την Corriere, o Ιταλός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά πως η εν λόγω κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, ο Mattarella θέλει με την επιλογή του Cottarelli να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή θα εμποδίσει η δραματική αυτή πολιτική και θεσμική κρίση να περάσει και στην εθνική οικονομία.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι αν και οι αγορές δεν «βλέπουν» στην Ιταλία μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, οι νέες εκλογές είναι απίθανο να θεωρηθούν θετική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία.

Εκτόξευση της αντι-ευρωπαϊκής ρητορικής

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, απέρριψε τον Paolo Savano για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς τον θεώρησε ευρωσκεπτικιστή, η προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο θα ενισχύσει τον εθνικισμό και την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική αλλά θα την εκτοξεύσει.
«Είναι πιθανό η επόμενη προεκλογική εκστρατεία να ανεβάσει σημαντικά τους αντι-ευρωπαϊκούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους» σχολιάζει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ενώ προσθέτει «Ο επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini, έχει ήδη πει ότι η επόμενη ψηφοφορία θα είναι ένα "δημοψήφισμα" για την απελευθέρωση της Ιταλίας από το "καθεστώς δουλείας" που επιβάλλει η ευρωζώνη, το Βερολίνο, οι αγορές και τα spreads των ομολόγων».
Bigger
Πάντως, διεθνείς αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η επόμενη κρίση στην ευρωζώνη είναι λίγο μακριά, και δεν αναμένεται πριν την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης