Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες την επόμενη κρίση

Phoenix Capital: Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες την επόμενη κρίση
Phoenix Capital: Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες την επόμενη κρίση
Αν ψάχνετε για πληροφορίες σχετικά με το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες όταν ξεσπάσει η «φούσκα όλων των περιουσιακών στοιχείων», ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε να εννοηθεί ένα σχέδιο όπως αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
O Benoît Coeuré, είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το 2011.
Ως εκ τούτου, είναι ένα από τα έξι άτομα που υπαγόρευσαν την πολιτική της ΕΚΤ εκείνη την περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι έχει εμπλακεί σε:

-Στη δεύτερη και την τρίτη ελληνική διάσωση.
-Στη διάσωση των τραπεζών στην Ισπανίας.
-Στη διάσωση της Πορτογαλίας.
-Στη δεύτερη και τρίτη διάσωση της Ρουμανίας.
-Στο bail-in που έλαβε χώρα στην Κύπρο.

Ο Coeuré λειτούργησε στο υψηλότερο επίπεδο νομισματικής/χρηματοπιστωτικής πολιτικής κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία πολλά χρηματοπιστωτικά συστήματα παρουσίαζαν συστημικό κίνδυνο.
Με απλά λόγια, υπάρχουν λιγότεροι από 100 άνθρωποι στον πλανήτη που είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι Κεντρικές Τράπεζες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και τις πολιτικές που θα πραγματοποιήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες όταν θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.
Με αυτό το σκεπτικό, αναφέρει η Phoenix Capital, ας ρίξουμε μια ματιά σε σε σημεία της ομιλίας του Benoît Coeuré με τίτλο «Το μέλλον των Κεντρικών Τραπεζών» στο International Center for Monetary and Banking Studies στη Γενεύη χθες (15/5).
Χαρακτριστικά όπως ανέφερε «στις παρατηρήσεις μου το απόγευμα, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές γενικότερες σκέψεις σχετικά με το ρόλο των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών στην οικονομία.
Θα επικεντρωθώ στα χρήματα που δημιουργούνται από τις Κεντρικές Τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής και αποταμίευσης.
Αυτό που διακρίνει σήμερα τη συζήτηση από τις προηγούμενες συζητήσεις είναι τρία νέα στοιχεία:
-Το πρώτο είναι ότι παρατηρείται δραματική μείωση της ζήτησης μετρητών σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Σουηδία και τη Νορβηγία.
-Το δεύτερο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες σήμερα θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών που θα επέτρεπαν την εισαγωγή αυτού που θεωρείται ευρέως ως κρυπτονόμισμα.
-Και το τρίτο "νέο" γεγονός, τουλάχιστον από μακροπρόθεσμη άποψη, σχετίζεται με το ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και πιο πρόσφατα με την εμφάνιση των αρνητικών επιτοκίων ως μέσου πολιτικής και τις συνέπειες για τη διαβίβαση των νομισματικών πολιτικών».

Σύμφωνα με την Phoenix Capital η ανάγνωση των μηνυμάτων από την ομιλία του Coeure είναι:

-Πιθανές απαγορεύσεις μετρητών σε συνδυασμό με αρνητικά επιτόκια (το πρόβλημα με τα φυσικά μετρητά είναι ότι  επιτρέπει στα νοικοκυριά να αποφεύγουν την καταβολή τόκων μέσω του NIRP επειδή μπορούν απλά να το αποταμιεύουν τα μετρητά τους εκτός του τραπεζικού συστήματος).
-Η μετατόπιση σε ένα πλήρως ψηφιακό νόμισμα που θα ελέγχεται από μια Κεντρική Τράπεζα.
Ο Coeure στο τέλος της ομιλίας του αναφέρει ότι το βραχυπρόθεσμο όφελος από αυτό είναι ελάχιστο, αλλά μεσοπρόθεσμα... μια πιο βαθμιαία μεταρρύθμιση θα μπορούσε να συνίσταται στην παροχή πρόσβασης σε ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην πλευρά του παθητικού του ισολογισμού των Κεντρικών Τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον πλεονάζουσας ρευστότητας».
Οι συζητήσεις για το τέλος των φυσικών μετρητών και η εισαγωγή αυστηρά ψηφιακών χρημάτων πραγματοποιούνται στους υψηλότερους κύκλους των κεντρικών τραπεζών...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης