Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Τα κέρδη από τις επαναγορές μετοχών στη Wall Street κατευθύνονται στους… τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών

Societe Generale: Τα κέρδη από τις επαναγορές μετοχών στη Wall Street κατευθύνονται στους… τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών
Τι εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της SocGen, Andrew Lapthorne, αναφορικά με τις επαναγορές μετοχών
Πολύ συχνά οι traders θυμούνται ότι ο Andrew Lapthorne ήταν αυτός που στα τέλη του 2015, αποκάλυψε ότι σχεδόν όλο το εταιρικό χρέος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα κατευθύνθηκε σε ένα σημείο: στην επαναγορά μετοχών, δηλαδή ουσιαστικά οι ομολογιούχοι μετέφεραν χρήματα στους μετόχους.



Σε ένα νέο του report, ασχολείται με τις επαναγορές μετοχών…



… οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ΜΜΕ ανά την υφήλιο, τονίζει ότι «είμαστε κατά τις επαναγοράς μετοχών για τον απλό λόγο ότι ενώ στη θεωρία είναι μία καλή κίνηση, στην πράξη δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα».
Και εξηγεί τον λόγο για την παραπάνω άποψη: «τυπικά οι πιο αδύναμες και όχι οι πιο ισχυρές εταιρείες είναι αυτές που προχωρούν στην επαναγορά μετοχών».
Βέβαια αυτή η άποψη που εκφράζει θέτει ορισμένα ερωτηματικά αναφορικά με ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες του S&P 500.



Ο Lapthorne είναι, επίσης, κατά της επαναγοράς μετοχών καθώς, όπως σημειώνει, «πολύ συχνά οι εταιρείες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χρέος και όχι μετρητά για την επαναγορά, κάτι που αυξάνει υπερβολικά τη μόχλευση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».
Όμως έχουν οι επαναγορές μετοχών όντως βοηθήσει ώστε οι αντίστοιχοι τίτλοι να έχουν πορεία καλύτερη από αυτήν της ευρύτερης αγοράς;
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal «εκ των 20 εταιρειών του S&P 500 που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για επαναγορά μετοχών στο α’ τρίμηνο, σχεδόν τα ? έχουν καλύτερη πορεία από αυτή του δείκτη
Αυτές έχουν, από την αρχή του 2018, μέση άνοδο 5,2%, ενώ ο S&P 500 στο 1,9%».
Όμως ο Lapthorne εκφράζει σκεπτικισμό για το όλο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται στην επαναγορά μετοχών, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του 20%, λόγω και του επαναπατρισμού κεφαλαίων (σ.σ.: στις ΗΠΑ), μετά την ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση».
Εάν, όμως, ο Lapthorne έχει δίκιο, τότε εάν τα χρήματα που έπεσαν στην αγορά για επαναγορά μετοχών δεν είχαν καλή επίδραση σε αυτές, τότε σε τι χρησίμευσαν;
Κατά τον Laphthorne «όπως όλα δείχνουν τα περισσότερα κεφάλαια που κερδήθηκαν από τις επαναγορές πήγαν σε stock options (με απλά λόγια σε μισθούς και μπόνους)».
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «όπως αποδεικνύει ο πίνακας που ακολουθεί, όντως το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις επαναγορές μετοχών πήγε σε μισθούς, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν οι αρχές».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης