Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, τον στασιμοπληθωρισμό

Phoenix Capital: Η Fed αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, τον στασιμοπληθωρισμό
Phoenix Capital: Η Fed αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, τον στασιμοπληθωρισμό
Η Fed προσεγγίζει γρήγορα τον χειρότερο εφιάλτη της, τον στασιμοπληθωρισμό αναφέρει το τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Phoenix Capital.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital στασιμοπληθωρισμός ή πληθωρισμός προσφοράς ονομάζεται ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, η οποία μπορεί να μείνει στάσιμη.
Γενικά, σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς η αύξηση των τιμών στα προϊόντα αυξάνει την προσφορά αγαθών, γιατί προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα του στασιμοπληθωρισμού είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.
Αυτός ο πληθωρισμός διαφέρει από τις συνήθεις περιπτώσεις πληθωρισμού, που είναι πληθωρισμοί ζήτησης, καθώς παραδοσιακά σε αυτούς τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι συγκεκριμένες πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω των ρυθμών ανάπτυξης δημιουργούνται θέσεις εργασίας και συνεπώς τα ποσοστά της ανεργίας θα έπρεπε να συμπιέζονται προς τα κάτω.
Ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν το κόστος επένδυσης αυξάνεται, ώστε να διαχέεται στην αγορά, δημιουργώντας πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα, αποτρέπει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περαιτέρω, άρα δεν αυξάνεται η αύξηση της προσφοράς αγαθών όπως προβλέπει ο νόμος της προσφοράς.
Σε χειρότερη περίπτωση αντί για νέες επενδύσεις κλείνουν μερικές επιχειρήσεις, ώστε να αυξάνεται η ανεργία.
Η Fed πάντα υποστήριζε ότι τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού (2%) ήταν αποδεκτά υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα βρισκόταν σε αναπτυξιακή πορεία επίσης.
Πράγματι, αυτό είναι το τέχνασμα που η Fed χρησιμοποίησε προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι η ποιότητα ζωής έχει υποχωρήσει στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 (με την υποτίμηση του πληθωρισμού, η Fed έχει υπερκεράσει την οικονομική ανάπτυξη/αύξηση των εισοδημάτων).
Όλες οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού (ανισότητα στην τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, υψηλότερο κόστος ζωής, αυξημένο χρέος που απαιτείται για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου) «καλύπτονται» από το επιχείρημα της Fed, «δείτε πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία!
Ο χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι τελικά κάτι αρνητικό».
Όχι όμως με το στασιμοπληθωρισμό.
Με το στασιμοπληθωρισμό η οικονομία συρρικνώνεται, δηλαδή οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και τα εισοδήματα μειώνονται, την ίδια στιγμή που το κόστος ζωής αυξάνεται και τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο ακριβά.
Η Fed έχει παρατηρήσει ότι η οικονομία επιβραδύνεται και δεν έχει πλέον σταθερό outlook.
Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που το επίσημο μέτρο πληθωρισμού της Fed, ο ΔΤΚ, διαμορφώνεται στο 2,36% σε ετήσια βάση (κάτι που κατά καιρούς προσπαθεί να αγνοήσει η Fed).



Βάλτε απλά, σημειώνει η Phoenix Capital, ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης