Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Draghi: Πιθανή παράταση του QE μετά τον Σεπτέμβριο 2018 - Πρώιμες οι προβλέψεις για τις συνέπειες του προστατευτισμού

Draghi: Πιθανή παράταση του QE μετά τον Σεπτέμβριο 2018  - Πρώιμες οι προβλέψεις για τις συνέπειες του προστατευτισμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα
(upd) Πιθανή είναι η παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, εφόσον κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Ερωτώμενος σχετικά, ο Draghi τόνισε ότι κάθε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις των αναταράξεων της διεθνούς οικονομίας, όπως ο προστατευτισμός είναι πρώιμη, ενώ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
«Η επιβολή δασμών από τις κυβερνήσεις πλήττει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Φυσικά και ανησυχώ για τα μέτρα προστατευτισμού του εμπορίου που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά είναι πρώιμο να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις», ανέφερε ο Draghi.
Όσον αφορά τα NPLs στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τόνισε ότι οι πιέσεις που έχουν ασκήσει οι ελεγκτικές αρχές για τη μείωσή τους, έχουν φέρει αποτέλεσμα.
Όπως τονισε, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.
Για το επίπεδο των επιτοκίων, ανέφερε πως « αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».
«Θα επανεπενδύουμε τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
Η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής κρίνεται αναγκαία για τη στήριξη των πληθωριστικών πιέσεων έως τον στόχο, εξήγησε ο Mario Draghi.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση το δ' 3μηνο του 2017, ενώ και η  ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται, αποτυπώνοντας τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η ΕΚΤ αναμένει περαιτέρω χαλάρωσητων κριτηρίων πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια.

Πιθανή η παράταση του QE μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμενόταν, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα εάν κριθεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντίστοιχα.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να συνεχιστούν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, γεγονός που
θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η καθιερωμένη συνέντευξη του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει σήμερα (26/4/2018) τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ, καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, εντείνεται η φημολογία ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλλει το τέλος του QE αλλά και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάτι περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της ευρωτράπεζας στο μέλλον.
«Δεν αναμένουμε αποφάσεις ενώ γενικά η ''γλώσσα'' θα παραμείνει αμετάβλητη κατά τη σημερινή συνεδρίαση» επισημαίνει σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα ο Dirk Schumacher της Natixis.
«Ωστόσο, αναμένουμε ένα στοιχείο που θα δείχνει ότι οι αποφάσεις για το QE θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου» επισημαίνει.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καθώς οι αγορές περιμένουν καιρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική «εξόδου» της ΕΚΤ από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, επαναλαμβάνει ότι το QE θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους, τουλάχιστον.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την πρόσφατη επιβράδυνση στην ευρωζώνη.
Το ερώτημα είναι το εάν η επιβράδυνση είναι προσωρινή ή εάν η αβεβαιότητα παγκοσμίως έχει επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
«Αν και η επιβράδυνση θα πρέπει να είναι κυρίως προσωρινή, είναι απίθανο να δούμε ένα βελτιωμένο outlook για τον πληθωρισμό έως τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκάζεται να εξετάσει ενδεχόμενη παράταση του QE» επισημαίνει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα η Anatoli Annenkov της Société Generale.
«Επίσης αναμένουμε αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, βάζοντας ένα τέλος στο αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων» αναφέρει επίσης.
«Βλέπω ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ο πληθωρισμός δεν θα ενισχυθεί και η ανάπτυξη δεν αποκλείεται να είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμένουν πολλοί στο πρώτο τρίμηνο.
Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει ακόμα την πρόβλεψη της, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το outlook φαίνεται ότι θα έχει μεγάλη επιρροή κατά το 2018» επισημαίνει ο Carsten Brzeski οικονομολόγος της ING-DiBa.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήλπιζαν ότι το QE που αναμένεται να διατηρηθεί έως τον Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα τρίμηνο taper.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Brzeski αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η μη πρόοδος στην κατάργηση του QE αποτελεί κίνδυνο για την ΕΚΤ, που έχει ήδη μείνει πίσω σε σχέση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να σημειώσει κάποια πρόοδο φέτος, τότε υπάρχουν φόβοι ότι θα έχει πολύ λίγα πυρομαχικά για να καταπολεμήσει την επόμενη ύφεση.
«Εάν έως το τέλος του 2019 δεν έχει σημειωθεί η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να μην έχει αυξήσει τα επιτόκια πολύ όταν αρχίσει η επόμενη ύφεση» επισημαίνει ο Neville Hill οικονομολόγος στη Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης