Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αύξηση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

tags :
ΔΝΤ: Αύξηση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αύξηση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά το τελευταίο εξάμηνο, εντοπίζει το ΔΝΤ
Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο, αναφέρει σε μελέτη του ο οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Tobias Adrian, επικαλούμενος την υψηλότερη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές (ειδικά στη Wall Street), τις εμπορικές διαμάχες ως απόρροια των πολιτικών της Ουάσιγκτον, αλλά και τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία.
Μάλιστα, σε άρθρο του στο μπλογκ του Ταμείου, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι οι πιθανότητες ύφεσης παραμένουν αυξημένες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ, ταυτόχρονα, διαπιστώνεται μια μικρή πιθανότητα για ύφεση μεσοπρόθεσμα.



«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επωφεληθούν από το τρέχον ευνοϊκό περιβάλλον για να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν τους κινδύνους.
Για τις αναδυόμενες αγορές, αυτό σημαίνει ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων και αποθάρρυνση των εξωτερικών σοκ.
Για τις προηγμένες οικονομίες, σημαίνει ανάπτυξη των ρυθμιστικών-χρηματοδοτικών πολιτικών και ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη είναι υψηλοί, μεσοπρόθεσμα.
Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των τελευταίων χρόνων παρείχαν ένα περιβάλλον στο οποίο οικοδομούνται “τρωτά” σημεία.



Αυτά τα τρωτά σημεία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την επόμενη οικονομική ύφεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, εξηγείται το επικίνδυνο ενδεχόμενο μίας επιθετικότερης νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve, που θα αναγκάσει και τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν.
Το κλίμα για την παγκόσμια οικονομία θα καταστεί ακόμη πιο «βαρύ» σε περίπτωση που ενταθούν οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των κρατών, επισημαίνεται, καθώς οι δύο παραπάνω εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομη υποχώρηση των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον πιθανές συνέπειες είναι η πιο αδύναμη πιστωτική ποιότητα για κράτη και εταιρείες, η περαιτέρω αύξηση του εξωτερικού χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες, και η αναντιστοιχία ρευστότητας σε δολάρια Η.Π.Α. για τις τράπεζες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης