Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Διασφαλίζει τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής το αποτέλεσμα των ουγγρικών εκλογών

Fitch: Διασφαλίζει τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής το αποτέλεσμα των ουγγρικών εκλογών
Η αξιολόγηση διατηρείται στο ΒΒΒ-, με θετικές προοπτικές
Η νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (8/4)  θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον οίκο αυτή η εξέλιξη θα υποστηρίξει την ισχυρή ανάπτυξη το 2018, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους εμφάνισης μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Το κυβερνών κόμμα Fidesz και ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό  KDNP εξασφάλισαν άλλη μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που σημαίνει ότι ο ηγέτης του Fidesz Victor Orban θα ξεκινήσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός.
Με το 99% των ψήφων που μετρήθηκαν, η  συμμαχία Fidesz-KDNP βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει άλλη μία συνταγματική πλειοψηφία.
Αν και το  Fidesz δεν δημοσίευσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτικής πριν από τις εκλογές, φρόντισε να τονίσει την πορεία της από το 2010 έως και σήμερα.
Επομένως, ο Fitch αναμένει ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί, με τις ευνοϊκές δημοσιονομικές πολιτικές το 2018 να στηρίζουν την ανάπτυξη την οποία αναμένει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%.
Ως εκ τούτου ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της ουγγρικής οικονομίας στο ΒΒΒ-, με θετικές προοπτικές. 
Λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω φορολογικές περικοπές, ενδεχομένως στον συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση του διαρθρωτικού ελλείμματος.
Ωστόσο, ο Fitch αναμένει από τις αρχές να κρατήσουν το γενικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω από το κριτήριο της ΕΕ που ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό θα κρατούσε το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά (προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 70% του ΑΕΠ).
Στην έκθεση του οίκου τονίζεται ακόμη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας θα αυξήσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός φθάσει στο επίπεδο του 3% (σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 βρίσκονταν στο 1,9%).
Η στάση του συνασπισμού κατά της ΕΕ και κατά της μετανάστευσης είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά το βασικό σενάριο του οίκου είναι ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ στον τρέχοντα κύκλο έως το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης