Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Ξεχάστε τη bull market και πουλήστε γρήγορα τις αμερικανικές μετοχές

Societe Generale: Ξεχάστε τη bull market και πουλήστε γρήγορα τις αμερικανικές μετοχές
Δυσάρεστες εξελίξεις για την Wall Street αναμένουν οι αναλυτές της Societe Generale
Οι αισιόδοξοι (bulls) καλό θα είναι να προσέχουν, προειδοποιεί η Societe Generale, καθώς πλησιάζει το τέλος της ανόδου των αγορών, ενώ οι μετοχές που φαίνονται πιο ευαίσθητες είναι αυτές αμερικανικών εταιρειών.
Όπως σημειώνει ο Roland Kaloyan, αναλυτής της Societe Generale οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με μία «κουρασμένη bull market».
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι ο επενδυτικός όμιλος εξέφρασε από τις αρχές του 2018 την ανησυχία του για τη μεταβλητότητα των αγορών και για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές short θέσεις στον δείκτη μεταβλητότητας VIX.
Στο επόμενο διάστημα η ενίσχυση της μεταβλητότητας και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική θα αποτελέσουν τις δύο βασικές αιτίες ώστε η bull market να μην κατορθώσει να συμπληρώσει 10 έτη (σ.σ.: το 2018 συμπληρώθηκαν εννέα έτη).
Ταυτόχρονα ο αναλυτής εκτιμά ότι η ανοδική πορεία των κερδών αμερικανικών επιχειρήσεων θα χαλαρώσει, ενώ τα οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ έχουν, ήδη, υπολογιστεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την εταιρική κερδοφορία.
Την ίδια ώρα η αύξηση των μέτρων προστατευτισμού ενισχύουν το ρίσκο και θα έχουν παράπλευρες απώλειες στις αγορές.
Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για τη SocGen είναι οι ενδιάμεσες εκλογές που γίνονται στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018, που αναμένεται ότι θα προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές και πιθανώς να οδηγήσουν τον S&P 500 στις 2.500 μονάδες, επίπεδο το οποίο ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος θεωρεί ως απόλυτα δίκαιο.
Ο αναλυτής της SogGen δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα ακόλουθα στοιχεία:

Οι αγορές ανακαλύπτουν εκ νέου τι σημαίνει μεταβλητότητα

Τον Νοέμβριο του 2017 όταν η SocGen δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μετοχών εντός του 2018 είχε καταστήσει σαφή την ανησυχία της για την πορεία της μεταβλητότητας, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση των αμερικανικών μετοχών.
Πράγματι, οι short θέσεις στο VIX ήταν ακραίες στην πρόσφατη διόρθωση των αγορών.
Η αποδέσμευση αποδείχθηκε ιδιαίτερα οδυνηρή τον περασμένο μήνα, καθώς ο δείκτης VIX αυξήθηκε κατά 50% εντός της ημέρας, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από το 2015 και.
Αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στο καθεστώς μεταβλητότητας των μετοχών για τους αναλυτές της SocGen.
Εάν το VIX έχει υποχωρήσει μεταξύ 15% και 20%, η μεταβλητότητα ενδοσυνεδριακά παραμένει πολύ υψηλή, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει πολλή νευρικότητα στην αγορά.
Υπάρχει επιστροφή σε ένα καθεστώς υψηλότερης μεταβλητότητας.



Θα υποχωρήσουν και οι αγορές ομολόγων;

Ο VIX και οι αποδόσεις ομολόγων των ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει παράλληλη πορεία στο παρελθόν.
Η έκρηξη του VIX μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων;
Όχι ακόμη, υποστηρίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.
Ούτως ή άλλως εκτιμούν ότι τα δύσκολα για τις αγορές ομολόγων θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του 2018, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων (CSPP) της ΕΚΤ.
Στο γράφημα καταγράφεται η πορεία του VΙΧ και του spread για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (και υψηλού ρίσκου) των ΗΠΑ.



Καιρός να πάρουμε πιο σοβαρά υπόψη τον προστατευτισμό

Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ότι οι αγορές ανταποκρίνονται μόνο σε θετικές ανακοινώσεις (φορολογικές περικοπές), ενώ δεν υπολογίζουν τα άσχημα νέα (Β. Κορέα, τείχος με το Μεξικό).
Όμως με το θέμα του προστατευτισμού αλλάζουν στάση.
Όπως φαίνεται οι αγορές χωρίζουν το οικονομικό πρόγραμμα Trump σε δύο μέρη.
Στο ένα μέρος υπάρχουν οι πολιτικές που αποτελούν παράγοντα στήριξης για τις μετοχές και στο άλλο πολιτικές που προκαλούν άγχος και κυρίως αφορούν τους περιορισμούς στην εμπορική πολιτική.
Μεταξύ των διαφόρων εμπορικών μέτρων που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μόνο μερικά εξαρτώνται από την προεδρική εξουσία.



Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα

Οι ΗΠΑ ενεργοποιώντας το Άρθρο 232 επέβαλαν δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Υπάρχει μία σειρά μετοχών που μπορεί να ευνοηθεί από τους υψηλότερους δασμούς.



Η bull market εξαρτάται από την ενίσχυση των P/Es

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σύγκριση μεταξύ της τρέχουσας bull market και της προηγούμενης. Μεταξύ του 2004 και του 2008, τα  εταιρικά κέρδη κέρδη στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα από ό, τι οι πωλήσεις και οι τιμές των μετοχών (δηλαδή συστολή P / E: από 23x σε 17x).



Από το 2011, τα εταιρικά περιθώρια κέρδους παρέμειναν περίπου σταθερά, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά περίπου 50%, ενώ η αγορά μετοχών έχει διπλασιαστεί.
Αυτή η bull market προήλθε κυρίως από την επέκταση του P/ E (με αποτέλεσμα το P/E να αυξάνεται από 17x σε 24x).
Η πρώτη εκτίμηση είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των κερδών.
Η επιτάχυνση της αύξησης των κερδών θα αξίζει λογικά υψηλά πολλαπλάσια. Ωστόσο, ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι η αύξηση των κερδών έχει συστηματικά απογοητεύσει τις προσδοκίες από το 2012.



Ένας δεύτερος παράγοντας στήριξης του P/E θα μπορούσε να είναι τα risk free επιτόκια.
Πράγματι, ένα υπερβολικά χαμηλό ποσοστό κινδύνου (για παράδειγμα όταν το επιτόκιο του Fed είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του δομικού πληθωρισμού) θα ωθήσει τις εταιρείες να κάνουν περισσότερες αγορές και οι επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μεταξύ του 2003 και του 2008, το πραγματικό επιτόκιο της Fed αυξήθηκε σημαντικά, ενώ από το 2009 ήταν αρνητικό.
 Στο της SocGen βάσει του οποίου θα υπάρξουν φέτος τρεις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, αυτό θα οδηγήσει στην επαναφορά των πραγματικών επιτοκίων σε θετικό έδαφος και σαφώς θα ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές.
Οι αμερικανικές μετοχές δεν θα κατορθώσουν να «αντέξουν» αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων
Τα μοντέλα εξασφάλισης κινδύνου (equity risk premium models) που χρησιμοποιεί η SocGen θέτουν σε σύγκριση τη μακροπρόθεσμη αναμενόμενη απόδοση των μετοχών με αυτή των ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης.
Το risk premium για τις αμερικανικές μετοχές είναι 2,7%, δηλαδή βρίσκεται αρκούντως χαμηλότερα με τον μέσο ιστορικό μακροπρόθεσμο όρο που βρίσκεται στο 3,9%.



Και στο παρελθόν υπήρχε χαμηλότερο risk premium αλλά αυτό συνέβη μόνο στην περίοδο της «φούσκας του διαδικτύου».
Ως εκ τούτου είναι δύσκολο για τις αμερικανικές μετοχές να «απορροφήσουν» μία περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών.



Μια αύξηση 3% στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ωθούσε θεωρητικά  τον S&P 500 στις  2.500 μονάδες.

Η εταιρική κερδοφορία στην Αμερική θα χάσει την δυναμική της

Η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 3%, βάσει των ιστορικών στοιχείων μία υποχώρηση θα οδηγούσε την ενίσχυση των εταιρικών κερδών σε υποχώρηση κοντά στο 10%.
 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της SocGen στον S&P 500 η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αυξήσει το ανώτερο κατά 10% τα κέρδη ανά μετοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη τα περαιτέρω ατυχήματα (αύξηση τιμών του πετρελαίου και εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ), το κέρδη ανά μετοχή θα πρέπει φέτος να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20%.



Σύμφωνα με την IBES, ο μέσος όρος των αναλυτών έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την κερδοφορία όλων των εταιρικών κλάδων στις ΗΠΑ για το 2018.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19,3%, δηλαδή η θετική επίδραση της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει, ήδη, προεξοφληθεί.



Εν τω μεταξύ, για το 2019 και το 2020, η μέση εκτίμηση αναμένει ότι τα κέρδη του S& P 500 θα ενισχυθούν κατά 10%.
Με απλά λόγια η αύξηση της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων θα εξασθενίσει πολύ σύντομα.

3. Οι ενδιάμεσες εκλογές στην ΗΠΑ θα αποτελέσουν παράγοντα ενίσχυσης της μεταβλητότητας

Στις 6 Νοεμβρίου 2018 διεξάγονται στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές.
Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου είναι ανοιχτός: η Γερουσία μπορεί να είναι ένα δύσκολο εμπόδιο για τους Δημοκρατικούς, αλλά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, από το 1946, όταν οι πρόεδροι έχουν βαθμολογία άνω του 50%, το κόμμα τους χάνει κατά μέσο όρο 14 έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές, σε σύγκριση με μια μέση απώλεια 36 θέσεων κάτω από το 50% χρειάζονται 24 νέες θέσεις για να αναλάβουν τον έλεγχο.
Η δημοτικότητα του Trump ανέρχεται επί του παρόντος στο 39%.



Εάν χαθεί ένα από τα σώματα του Κογκρέσου τότε μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις.
Η ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων θα ήταν δύσκολο να περάσει και κανείς, κατόπιν, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την πραγματοποίηση πιο διεξοδικών ερευνών για τη διακυβέρνηση Trump.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μία νέα πηγή αστάθειας για τις μετοχές των ΗΠΑ.



Αν και τα αμερικανικά blue chips μπορεί να επιβιώσουν λόγω ενός πιο ισχυρού δολαρίου ο δείκτης Russell 2000 (των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγαλύτερους κινδύνους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης