Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εξετάζεται διεύρυνση των κανόνων για τα αποθεματικά των τραπεζών – Στόχος να θωρακιστούν οι τράπεζες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Εξετάζεται διεύρυνση των κανόνων για τα αποθεματικά των τραπεζών – Στόχος να θωρακιστούν οι τράπεζες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
Το ενδεχόμενο απλούστευσης των κανόνων για τα αποθεματικά των τραπεζών, φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αποσυμπιέσει τους ισολογισμούς του κλάδου και να επανεκκινήσει τη διατραπεζική αγορά η οποία έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν εξαλείφει τα αποθεματικά, καθώς λόγω του PSI και της BlackRock, ωστόσο σαν εξέλιξη θεωρείται ιδιαιτέρως θετική για την πορεία του κλάδου. 
Σύμφωνα με διαρροές που επικαλείται η Wall Street Journal, οι αρχές θα μπορούσαν να δεχθούν ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων να συμπεριληφθεί στα αποθεματικά, πέρα από τις καταθέσεις σε μετρητά και της υψηλής ποιότητας κρατικά ομόλογα. Εάν εγκριθούν οι αλλαγές, οι τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψιν περιουσιακά στοιχεία όπως χρυσός, τίτλοι του χρηματιστηρίου και ενυπόθηκοι στεγαστικοί τίτλοι.
Στόχος είναι να προστατευθούν καλύτερα οι τράπεζες από τις κρίσεις, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστεί να πουλήσουν άμεσα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν καθημερινές λειτουργίες ή να διαχειριστούν εκτεταμένες αναλήψεις από τους καταθέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης