Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Η μεταβλητότητα θα επιστρέψει με σφοδρότητα στις αγορές

BofA Merrill Lynch: Η μεταβλητότητα θα επιστρέψει με σφοδρότητα στις αγορές
Τι αποδεικνύει η μεταφορά κεφαλαίων σε μετοχές, ομόλογα και χρυσό σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch
Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch, σε πρόσφατη έκθεσή της, υποστηρίζοντας ότι η μεταβλητότητα όχι μόνο δεν έχει εκλείψει από τις αγορές αλλά είναι έτοιμη να «επιστρέψει» και μάλιστα δυναμικά.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της BofA, Michael Harnett, βάσει στοιχείων της EPFR υπήρξε εισροή κεφαλαίων 12,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές (7,5 δισ. δολάρια σε μετοχικά ETFs και 5,7 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία), 5,2 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και μόλις 0,4 δισ. δολαρίων σε χρυσό.
Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την BofA, για την πρώτη φορά, μετά το 2013, όπου οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές ξεπερνούν αυτές σε ομόλογα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.



Επιπρόσθετα το μεγαλύτερο μέρος των εισροών κατευθύνεται σε κλάδους ή αγορές που εμφανίζουν δείγματα αποπληθωρισμού, όπως η υψηλή τεχνολογία, τα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης αλλά και οι μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.



Παράλληλα ο Harnett τονίζει ότι ο δείκτης που διαθέτει η BofA και μετρά τους «Ταύρους» και τις «Αρκούδες» (Bull & Bear Indicator) παραμένει κολλημένος στις 8,2 μονάδες.




Με απλά λόγια η όλη αυτή εικόνα υποδεικνύει ότι η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παραμένει ισχυρή.
Όμως αυτό δεν είναι μία θετική εξέλιξη, με τον Harnett να τονίζει ότι υπάρχει μία πραγματική μάχη μεταξύ αυτών που ποντάρουν υπέρ του στασιμοπληθωρισμού και αυτούς που θεωρούν ότι όλα είναι τέλεια.
Ο αναλυτής προσθέτει ακόμη ότι καταγράφεται και ένα πιο σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 5μήνου: πτώση του δολαρίου και άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.



Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων οδηγεί τη BofA αλλά και άλλους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς οίκους στο συμπέρασμα ότι η μεταβλητότητα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.
Επιπρόσθετα μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπάρχουν αρκετά δεδομένα που μπορούν να στηρίξουν τη μεταβλητότητα:

- η πρώτη ομιλία του νέου επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο Κογκρέσο (28/2),
- η ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη ISM στις ΗΠΑ (1/3),
- οι εκλογές στην Ιταλία (4/3),
- η ψηφοφορία για τον σχηματισμό ή όχι κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία (4/3),
- η συνεδρίαση της ΕΚΤ (8/3),
- η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (9/3) και
- η συνεδρίαση της Fed (21/3).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης