Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Πέντε λόγοι που αξίζει οι επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Εάν υποχωρήσει το ευρώ προς το 1,10 δολ τότε ο κλάδος θα σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη

tags :
Credit Suisse: Πέντε λόγοι που αξίζει οι επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Εάν υποχωρήσει το ευρώ προς το 1,10 δολ τότε ο κλάδος θα σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη
Θετικότερα βλέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse, μειώνοντας τη σύσταση underweight σε πολλές μετοχές, κατά την τελευταία 43σέλιδη έκθεση της για την πορεία των τραπεζών υπό τον τίτλο «Where next on financials» (τι θα επακολουθήσει για τις τράπεζες), στην οποία και αποδίδει αυτή τη σύσταση στη συμπεριφορά των μετοχών το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την Credit Suisse η μείωση της σύσταση για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς αποδίδονται σε 5 λόγους: (i) την πορεία του κλάδου, (ii) την βοήθεια του κλάδου από τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ (LTRO), (iii) το γεγονός ότι παρά την ενίσχυση των μακροοικονομικών στοιχείων οι μετοχές δεν έχουν ανακάμψει (iv) οι ισχυρές θέσεις underweight και (v) και η δυναμική των κερδών ανά μετοχή.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κάποια αισιοδοξία, ωστόσο υπάρχουν πολλές τράπεζες που ενέχουν κινδύνους. Θεωρεί μάλιστα ότι ακόμη το μέσο discount που διαπραγματεύονται οι μετοχές, ήτοι 20%, είναι ακόμη μικρό για να ενσωματωθούν οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται. Οι τράπεζες ακόμη είναι πολύ μεγάλες. Τα κεφάλαια τους ανέρχονται περί το 350% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σε αντίθεση με το 80% που αντιστοιχούν τα κεφάλαια των αμερικανικών τραπεζών στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Παράλληλα, τα προβλήματα της περιφερειακής Ευρώπης είναι μακριά από τη λύση τους. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξαιρετικά συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς και με τα κρατικά χρέη, και αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους, αναφέρει η Credit Suisse.
Η Credit Suisse αναμένει το ευρώ να εξασθενήσει μετά και την εφαρμογή του δεύτερου γύρου των 3ετών δανείων της ΕΚΤ. Ιστορικά, οι τράπεζες έχουν χαμηλότερη απόδοση όταν το ευρώ εξασθενεί

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις στην Ευρώπη ...
-Η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο, αν και η πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης (Κίνα, ΗΠΑ) και η εξασθένηση του ευρώ, εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για μια βιώσιμη ανάκαμψη, εκτός εάν το ευρώ να υποχωρήσει στα 1,10 δολ.
- Εάν τα πακέτα του ESM και του ΔΝΤ εφαρμοστούν από τον Ιούνιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας (αν και θα ήταν ενθαρρυντικό να δει κανείς τη Μέρκελ να υποδηλώνει ότι ο EFSF μπορεί να τρέξει παράλληλα με το ESM).

... αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματικές περιοχές:

-Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μεγάλα σε περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
-Η φερεγγυότητα των υπό πτώχευση χωρών, δεν έχει αντιμετωπιστεί

Οι πιθανές παγίδες είναι πολλές ακόμη:
-Το ευρώ δεν είναι ακόμα όσο αδύναμο χρειάζεται: η Credit Suisse θεωρεί ότι θα πρέπει να υποχωρήσει στο 1,10 δολ. για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης (την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση των μισθών στη Γερμανία και τον περιορισμό των αποπληθωριστικών πιέσεων).
-Τα spreads στη διατραπεζική εξακολουθούν να είναι υψηλά.
-Τα θεσμικά προβλήματα της Γερμανίας, με τα εμπόδια που θέτουν τόσο η Bundestag όσο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
-Οι πολιτικοί κίνδυνοι. Είναι πιθανό ένα δημοψήφισμα στην Ιρλανδία να αποβεί μοιραίο για την δημοσιονομική συνοχή (παρόμοια με την δικαστική προσφυγή το 1987 για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης