Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Τρενάκι του τρόμου» και ο δείκτης φόβου VIX από άλμα +145% (αρνητικό νέο) σε πτώση 19%, δηλαδή βελτίωση

tags :
«Τρενάκι του τρόμου» και ο δείκτης φόβου VIX από άλμα +145% (αρνητικό νέο) σε πτώση 19%, δηλαδή βελτίωση
Τα funds που σορτάρουν τον VIX αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις απώλειές τους
Μπορεί η μεταβλητότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με… μεταβλητότητα;
Και όμως συνέβη.
Ο δείκτης μεταβλητότητας ή ορθότερα «φόβου» VIX, κινήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας (Δευτέρα 5/2 και Τρίτη 6/2) ως τρενάκι του τρένου.
Πρώτα έφθασε την Δευτέρα (5/2) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο που έφθασε στο 115% ή 37,32.
Την Τρίτη (6/2) ξεκίνησε με τις ίδιες διαθέσεις, αλλά βίωσε μία έντονη μεταβλητότητα, γυρνώντας σε αρνητικό επίπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών υπήρξε και διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω αυτής ακριβώς της πορείας έκλεισε τελικά με πτώση δηλαδή μείωση φόβου - θετικό νέο για τους long - κατά -19,67% ή 29,98 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης VIX όταν αυξάνεται σημαίνει μεγαλύτεος φόβος όσο μειώνεται σημαίνει μικρότερη μεταβλητότητα.



Την ίδια ώρα οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τόσο η πορεία των μετοχών όσο και του ίδιου του δείκτη οφείλεται σε σορτάρισμα.
Οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα (στη Wall Street από την εκλογή Trump τον Νοέμβριο του 2016) βρίσκονται αντιμέτωπη με αναζήτηση υψηλών αποδόσεων.
Με δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι είτε κοντά στο μηδέν ή μηδενικά, αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να δουν ικανοποιητικές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα τους ήταν το σορτάρισμα του δείκτη VIX, δηλαδή το ένα στοίχημα ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ή θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι με εξαίρεση τη Δευτέρα 5/2, ο δείκτης VIX παρέμενε πεισματικά κοντά στο επίπεδο των 10 μονάδων και ως εκ τούτου οι επενδυτές μάλλον άρχισαν να αισθάνονται εξαιρετικά ασφαλείς.



Όταν, όμως, ο δείκτης VIX αρχίζει να ενισχύεται, τα funds που έχουν στοιχηματίσει στην πτώση του είναι αναγκασμένα να καλύψουν τις ανοιχτές τους θέσεις.
Ο μόνος τρόπος για να το πράξουν είναι να… αγοράσουν τον δείκτη.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές στην επενδυτική τακτική σορταρίσματος του VIX έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 1,5 τρις. δολάρια, δηλαδή ένα ποσό το οποίο εάν κινδυνέψει να χαθεί, θα οδηγήσει τις αγορές σε τευτονικές αλλαγές.
Σε σημερινό της report η Barclays υποστήριξε ότι εντός των επόμενων ημερών τα funds που έχουν σορτάρει τον VIX θα αναγκαστούν να ξεφορτωθούν μετοχές συνολικής αξίας 225 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων ημερών.
Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας αυτό σημαίνει ότι η σημερινή (6/2) πορεία της Wall Street θα είναι μάλλον παροδική, με νέο κραχ να βρίσκεται προ των πυλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης