Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Αυστηρότερες παραδοχές στο stress test - Δεν θα προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα

JP Morgan: Αυστηρότερες παραδοχές στο stress test - Δεν θα προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα
Τα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένονται στις 2 Νοεμβρίου 2018 και πιθανότατα θα επηρεάσουν τη μερισματική πολιτική για το σύνολο του 2018
Αυστηρότερες είναι για τις οικονομίες της Ε.Ε. οι παραδοχές των stress tests που θα διενεργήσει η ΕΒΑ το 2018, έναντι της αντίστοιχης «δοκιμασίας» του 2016, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan Cazenove.
Στο σχόλιό της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τίτλο «2018 EBA Stress Test methodology - Key Takeaways ( τα βασικά σημεία της μεθοδολογία της ΕΒΑ για το stress test του 2018), το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές εντοπίζουν διαφορές σε σχέση με το stress test του 2016.
Πρόκειται για την εισαγωγή του IFRS9 και τις σκληρότερες παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου για της οικονομίες της Ε.Ε., ειδικά όσον αφορά το ΑΕΠ και τις τιμές των ακινήτων.
Επίσης, όπως και την προηγούμενη φορά, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κεφαλαιακό όριο που να καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία (pass/fail) μιας τράπεζας.
Τα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένονται στις 2 Νοεμβρίου 2018 και πιθανότατα θα επηρεάσουν τη μερισματική πολιτική για το σύνολο του 2018.
Σε γενικές γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ελάχιστων απαιτήσεων, τα stress tests δεν αναμένεται να καταδείξουν κεφαλαιακά ελλείμματα.
Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο να προβλέπει ύφεση της οικονομίας της ΕΕ κατά 2,7% συνολικά για την τριετία 2018 - 2020.
Η ΕΒΑ αναμένει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του stress test έως τις 2 Νοεμβρίου 2018.
Ειδικότερα, το δυσμενές σενάριο των stress tests προβλέπει για την οικονομία της ΕΕ ύφεση 1,2% το 2018, ύφεση 2,2% το 2019 και ανάπτυξη 0,7% το 2020.
Συνολικά, το σενάριο συνεπάγεται μια απόκλιση του ΑΕΠ της ΕΕ από το βασικό της επίπεδο κατά 8,3% το 2020, με αποτέλεσμα να είναι το πιο αυστηρό σενάριο ως προς την απόκλιση του ΑΕΠ από τα βασικά επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ασκήσεις της ΕΒΑ.
Το βασικό σενάριο είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ το δυσμενές σενάριο προϋποθέτει την υλοποίηση τεσσάρων συστημικών κινδύνων, οι οποίοι θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες απειλές για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ:
- Απότομη και σημαντική ανατίμηση των ασφαλίστρων κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που θα μπορούσε να μετακυλήσει στις ευρωπαϊκές χώρες και να οδηγήσει σε μια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
- Δυσμενής ανατροφοδότηση μεταξύ της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών και της χαμηλής ονομαστικής αύξησης που προκύπτει από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ.
Αυτό θα επηρεάσει ιδίως τις τράπεζες στις χώρες που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις στον τραπεζικό τους τομέα.
- Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους εν μέσω πιθανών αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων κινδύνου και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.
- Κίνδυνοι ρευστότητας στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα με πιθανές διαρροές στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως σημειώνει η ΕΒΑ, το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο αυστηρότητας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η ΕΒΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι «το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών κινδύνων που θα μπορούσαν να συνδεθούν με το Brexit».
Ως προς την ανεργία, το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι το ποσοστό στην ΕΕ θα διαμορφωθεί στο 7,9% το 2018, στο 9,0% το 2019 και στο 9,7% το 2020.
Παράλληλα, το δυσμενές σενάριο προβλέπει συνολική αύξηση του πληθωρισμού στο 1,7% στην τριετία 2018 - 2020 (1,3% το 2018, 0,4% το 2019 και 0,0% το 2020).
Όσον αφορά στις τιμές κατοικιών, προβλέπεται σωρευτική «βουτιά» 19,1% στην τριετία, ενώ οι τιμές των εμπορικών ακινήτων εκτιμάται μια πτώση 20%.
Όπως σημειώνει η ΕΒΑ, «το stress test έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους εποπτικούς φορείς, τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών της ΕΕ σε οικονομικά σοκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης