Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fasanara Capital: Η χαμηλή μεταβλητότητα ενδέχεται να είναι η αρχή του κραχ στην αγορά

Fasanara Capital: Η χαμηλή μεταβλητότητα ενδέχεται να είναι η αρχή του κραχ στην αγορά
Η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν συνηθίσει στην προστασία των κεντρικών τραπεζών
Ως σημάδι για market risk εκλαμβάνουν οι επενδυτές τη χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία ότι στην αγορά θα σημειωθεί ξαφνική διόρθωση με αποτέλεσμα την απώλειες πολλών χρημάτων.
«Πιστεύω ότι η χαμηλή μεταβλητότητα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ενέσεων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και της αντανακλαστικής αντίδρασης στη συμπεριφορά των επενδυτών και της νοοτροπίας buy-the-dip (σσ. αγορά φθηνών μετοχών), αναμένοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη στήριξη τους» επισημαίνει στο CNBC ο Francesco Filia διευθύνων σύμβουλος της Fasanara Capital.
Οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες άρχισε μετά την κρίση του 2008 και έχουν διαρκέσει σχεδόν μια δεκαετία κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν συνηθίσει ότι οι κεντρικές τράπεζες προστατεύουν το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Κατά συνέπεια νοιώθουν πως ασφαλείς στο αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Ωστόσο, ο Fillia υποστηρίζει ότι «η χαμηλή μεταβλητότητα ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ότι είναι παγίδα για τις αγορές, όταν η παλίρροια γυρίζει, αποκαλύπτοντας ξαφνικά τη… χύτρα ταχύτητος στην οποία συγκεντρωθεί οι επενδυτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χαμηλή μεταβλητότητα σπέρνει τους σπόρους της δικής της εξαφάνισης, καθώς οδηγεί σε εφησυχασμό, υπερβολική ανάληψη κινδύνου, υπερβολική μόχλευση και μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των επενδυτικών στρατηγικών: σύμφωνα με τα λόγια του Hyman Minsky η σταθερότητα είναι αποσταθεροποιητική».
Από την πλευρά του, ο Daniel Lacalle επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis, δήλωσε στο CNBC ότι «ακόμα και η μέτρια αλλαγή στη μεταβλητότητα όπως σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει απότομες κινήσεις στην αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης