Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Οι ιταλικές τράπεζες πούλησαν 12,6 δισ. ιταλικών ομολόγων τον Δεκέμβριο στην ΕΚΤ

Jefferies: Οι ιταλικές τράπεζες πούλησαν 12,6 δισ. ιταλικών ομολόγων τον Δεκέμβριο στην ΕΚΤ
Από την αρχή του ευρωπαϊκού QE, περίπου 100 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων έχουν αλλάξει ιδιοκτησία: από τις ιταλικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Το ποσό των 12,6 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων πούλησαν μόνο το Δεκέμβριο οι ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα που υφέρπουν ενόψει των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα ίδια προκαταρκτικά στοιχεία, οι ιταλικές τράπεζες, μόνο το δ' 3μηνο του 2017 πούλησα 40 δισ. ευρώ (10,5% των συμμετοχών) ιταλικών ομολόγων, με τους αναλυτές της Jefferies να χαρακτηρίζουν ως "πρωτοφανής" την κίνηση αυτή.
Ποιός ήταν ο αγοραστής;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πράγματι, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, David Owen, από την αρχή του ευρωπαϊκού QE, περίπου 100 δισ. ευρώ ιταλικών ομολόγων έχουν αλλάξει ιδιοκτησία: από τις ιταλικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Από τη μία πλευρά, αυτό είναι καλό νέο, καθώς υποδηλώνει ότι η σύνδεση τραπεζών με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης τελικά σπάει.
Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζε η Ευρώπη κατά την περίοδο 2011-2013 ήταν οι αυξανόμενες αγορές του δικού τους δημόσιου χρέους από τις τοπικές τράπεζες, οι οποίες φοβήθηκαν υπερβολικά να βγάλουν χρήματα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.



Και, σύμφωνα με μερικούς, η κατοχή ομολόγων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ ξεκίνησε το QE: να μειώσει τις τιμές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, να απαλλάξει τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και να επιτρέψει την επαναλειτουργία του παραδοσιακού μηχανισμού πιστώσεων.
Η άλλη πλευρά είναι ότι ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες πωλούν κρατικά ομόλογα, μεταφέρουν τα έσοδα σε άλλα, πολύ πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία που θα υποστούν μείωση κατά τη στιγμή που οι τιμές της αγοράς θα ξεφύγουν από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά τον πολιτικό κίνδυνο και τις πιθανές επιπτώσεις από τις επερχόμενες ιταλικές εκλογές, η Jefferies συστήνει ψυχραιμία.
Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ιταλικών ομολόγων και αν συμβεί κάτι αναπάντεχο, ο Draghi θα τραβήξει κάτι από το μανίκι του...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης