Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ας χρεοκοπήσει η Ελλάδα - JP Morgan: Πιθανή χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει στην κατάρρευση τις ανεπτυγμένες χώρες - HSBC: Η λιτότητα απέτυχε

tags :
Commerzbank: Ας χρεοκοπήσει η Ελλάδα - JP Morgan: Πιθανή χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει στην κατάρρευση τις ανεπτυγμένες χώρες -  HSBC: Η λιτότητα απέτυχε
(upd)Βροχή πέφτουν οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων και αναλυτών για την Ελλάδα, καθώς η χώρα περνά τις κρισιμότερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της.
"Μια καθαρή χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε το απολύτως λογικό σενάριο για το πρόβλημα χρέους της χώρας, καθώς η αβεβαιότητα αναφορικά με το αν οι επίσημοι ομολογιούχοι τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης με αυτούς του ιδιωτικού κλάδου είναι μεγάλη" δηλώνει ο M. Beumer, της Commerzbank.
Από την πλευρά του ο CEO της JP Morgan, J. Dimon σχολίασε χαρακτηριστικά πως "Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση τη δύση".
"Το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει τόσο με την Πορτογαλία όσο και με την Ισπανία", εκτιμά ο Dimon.
Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να σώσει την παγκόσμια οικονομίας από την κρίση, καθώς μόνο στην ύφεση και τη συρρίκνωση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, St. King, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει η λιτότητα για την οικονομία.
Μιλώντας στο World Economic Forum στο Davos, ο King έδειξε την Πορτογαλία ως ένα παράδειγμα χώρας που αν και έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που υπαγόρευσε η ΕΕ και το ΔΝΤ, η οικονομία της όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά συρρικνώνεται περαιτέρω. «Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Κοιτάξτε την Πορτογαλία. Έχουν κάνει όλα αυτά που πρέπει, είναι πιστοί στο πρόγραμμα, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων της παραμένουν πολύ ψηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο King.
Οι προσδοκίες των πολιτικών ήταν ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα οδηγούσε την αγορά να επιβραβεύσει τις «υπάκουες» κυβερνήσεις. Αυτό όμως δεν έγινε, και θα πρέπει να προβληματίσει τους χαράσσοντες την πολιτική, ανέφερε ο King.  Η ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να απειλείται από την πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ έντονες είναι και οι εικασίες ότι θα μπορούσε να διαλυθεί. "Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η λιτότητα δεν αποδίδει τα οφέλη που υποτίθεται ότι θα έφερνε," πρόσθεσε ο οικονομολόγος της HSBC.
"Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν οδηγηθεί οι χώρες σε μηδενική ανάπτυξη ή ύφεση, ενώ σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα επιτόκια, η πορεία δεν είναι βιώσιμη. Έτσι θα πρέπει να κοιτάξουν οι Ευρωπαίοι ένα είδος μηχανισμού μεταφοράς κεφαλαίων εντός της ζώνης, ώστε να υπάρξει και η καλύτερη δυνατή φορολογική ένωση», κατέληξε ο King.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης