Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,5% στην Ευρωζώνη το 2018 - ΕΚΤ και Ιταλία οι αστάθμητοι παράγοντες

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,5% στην Ευρωζώνη το 2018 - ΕΚΤ και Ιταλία οι αστάθμητοι παράγοντες
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και η ανάκαμψη θα οδηγήσει στη βαθμιαία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ
Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2018 στο 2,5% από 2,3% και στο 2% από 1,5% το 2019 προχώρησε η Capital Economics στο Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2018.
Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και η ανάκαμψη θα οδηγήσει στη βαθμιαία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία τρίμηνα.
Η απόκλιση μεταξύ των κρατών - μελών έχει περιοριστεί, καθιστώντας την ανάκαμψη περισσότερο βιώσιμη.
Η Γαλλία, ειδικότερα, επωφελείται από τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Capital Economics.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη, κυρίως μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία, καθώς και την αποκλιμάκωση της καταλανικής κρίσης.
Η Capital Economics αναμένεται σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη το 2018, γεγονός το οποίο θα στηρίξει την ανάπτυξη των επενδύσεων τους επόμενους μήνες.
Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναμένεται να ωφεληθούν από την υποστηρικτική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ειδικότερα από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει τις αγορές επιχειρηματικών ομολόγων το 2018.
Όσον αφορά το εισόδηματων νοικοκυριών, η Capital Economics εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται εάν ενισχυθεί η απασχόληση, όπως προκύπτει από την ανάλυση.
Σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ το 2018, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές ομολόγων θα τερματιστούν τον Σεπτέμβριο του 2018 ή αμέσως μετά, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Οι αναλυτές αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η επιβράδυνση που έχει ξεκινήσει από την Κίνα ενδεχομένως να επηρεάσει και την Ευρωζώνη, ενώ τονίζουν ότι η μακροπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά το 1%.
Τέλος, προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αποό την ΕΚΤ νωρίτερα από ότι αναμένεται και η πιθανή ραγδαία αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων εν όψει των ιταλικών εκλογών, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης