Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο εθνικισμός δεν έχει «πεθάνει» στην ΕΕ – Που θα ισχυροποιηθεί το 2018

Goldman Sachs: Ο εθνικισμός δεν έχει «πεθάνει» στην ΕΕ – Που θα ισχυροποιηθεί το 2018
Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ο εθνικισμός παραμένει ισχυρός
Μπορεί τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2017 να συνοδεύθηκαν από ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς δεν κέρδισαν λαϊκιστές ή ευρωσκεπτικιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαϊκισμός έχει πεθάνει στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάλλον απλά… ξεκουράζεται, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, η οποία αναμένει ενίσχυση τόσο του ευρωσκεπτικισμού όσο και του λαϊκισμού σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εντός του 2018.
Όπως αναφέρει η αναλύτρια της Goldman Sachs, Allison Nathan, μπορεί οι εθνικιστές να μην αποτελούν άμεση απειλή για την Ευρωζώνη ή την ΕΕ, όμως κατά τη διάρκεια του 2017 συνέβησαν τα ακόλουθα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως ενθαρρυντικά:

1. Στις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο του 2017, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (Party for Freedom) σαφώς είχε πορεία χειρότερη από αυτήν που έδειχνα οι δημοσκοπήσεις, όμως, κατόρθωσε να ενισχύσει το ποσοστό του σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2012 και να παραμείνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

2. Στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο του 2017 η Marine Le Pen δεν κέρδισε την προεδρία, όμως το κόμμα της είχε την καλύτερη πορεία που έχει καταγράψει ποτέ σε προεδρική εκλογή.

3. Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστανοκοινωνιστές (CDU-CSU) υπό την ηγεσία της Angela Merkel παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα.
Όμως το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για πρώτη φορά είδε το ποσοστό του να φθάνει στο 13%.

4. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, λαϊκίστικα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται και μάλιστα να βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε να τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ένας λαϊκιστής έγινε πρόσφατα πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Τα μαθήματα του 2017

Παράλληλα το 2017 υπέδειξε ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στη λειτουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής:

1. Δυσκολίες στο σχηματισμό κυβερνήσεων: Στην Ολλανδία χρειάστηκαν 200 ημέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.
Στη Γερμανία ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

2. Ορισμένες «πηγές» ανησυχίας δεν έχουν εξαφανιστεί: Αυτό σαφώς ισχύει στην περίπτωση της Καταλονίας, καθώς μετά τις νέες εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου 2017 κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί.
Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με το Brexit.

3. Η υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου στήριξε τις ευρωπαϊκές αγορές:  Το θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών σαφώς αποτέλεσε παράγοντα που στήριξε τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Οι επενδυτικές εισροές από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα ο δείκτης Euro Stoxx 600 να έχει ενισχυθεί 7,5% (σε όρους ευρώ) από την αρχή του 2017 και 20,6% σε όρους δολαρίου.

Τι κρύβει το 2018

Μετά από την ανασκόπηση του 2017, η αναλύτρια της Goldman σπεύδει να καταθέσει τις εκτιμήσεις της και για το 2018.

1. Οι λαϊκιστές θα συνεχίσουν να ενισχύονται: Οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί λόγοι που στηρίζουν τους λαϊκιστές δεν έχουν εκλείψει.
Μάλιστα ίσως ενισχυθούν εάν η οικονομική ανάπτυξη καταστεί πιο ήπια.

2. Προβλήματα στην περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση: Οι τρέχοντες κανόνες της Ευρωζώνης μοιάζει πολύ δύσκολο να αλλάξουν.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξει κάποιος είναι πόσο αξιόπιστος θα αποδειχθεί ο Macron στην προσπάθειά του να υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση.
Η ικανότητά του θα εξετασθεί και από το κατά πόσο θα κατορθώσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολιτικά αλλά και κοινωνικά εμπόδια.

3. Οι κίνδυνοι των ιταλικών εκλογών τον Μάρτιο 2018: Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Κόμμα των Πέντε Αστέρων προηγείται με 27%.
Εξαιτίας, όμως, του νέου εκλογικού νόμου και της άρνησης του συγκεκριμένου κόμματος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συγκυβέρνηση των κεντρώων δυνάμεων.
Όμως μία τέτοια κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

4. Οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία – Ισπανία: Στη Γερμανία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών, θα συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνηση συνασπισμού.
Άλλωστε φοβούνται ότι εάν γίνουν εκ νέου εκλογές το ποσοστό του AfD θα αυξηθεί.
Στην Ισπανία εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένας τακτικός συμβιβασμός μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, με τη δεύτερη να παραμένει μέρος της Ισπανίας αλλά να έχει, πλέον, μεγαλύτερη αυτονομία.

5. Ο δύσκολος δρόμος του Brexit: Όλα υποδεικνύουν ότι ο δρόμος μέχρι το Brexit θα είναι γεμάτος με σκαμπανεβάσματα, ενώ η «φάση μεταβίβασης» θα διαρκέσει δύο χρόνια.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης