Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Υπάρχει ρίσκο για μια νέα παγκόσμια κρίση; Προσοχή στη νομισματική πολιτική

Capital Economics: Υπάρχει ρίσκο για μια νέα παγκόσμια κρίση; Προσοχή στη νομισματική πολιτική
Μειωμένο το ρίσκο για μια νέα κρίση σύμφωνα με την Capital Economics αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι κίνδυνοι για παρόμοια κρίση στο εγγύς εμφανίζονται αρκετά περιορισμένοι, σχολιάζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Το ύψος του ριψοκίνδυνου δανεισμού έχει υποχωρήσει και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι τόσο υπερτιμημένες όπως ήταν τότε.
Εντούτοις, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν ξανά οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εξαιτίας της υπερβολικά χαλαρής πολιτικής νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εκτιμήσει κανείς ότι το ρίσκο για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια.
Προειδοποιούν ωστόσο ότι θα ήταν ανόητο να επικρατήσει εφησυχασμός.
Το ρίσκο δεν μπορεί να μηδενιστεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αποτελεσματικότητας των νέων κανονισμών και εργαλείων από τις ρυθμιστικές αρχές δεν έχει «δοκιμαστεί».
Την ίδια ώρα, το χρέος παραμένει υψηλό σε κάποιες χώρες και τομείς.
Παράλληλα κάποιες αγορές, όπως τα ομόλογα και τα εμπορικά ακίνητα, δείχνουν ευάλωτες απέναντι στην προοπτική αύξησης τω επιτοκίων, υπογραμμίζει η Capital Economics.
Στο κάδρο μπαίνουν και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και το ενδεχόμενο να ανακύψουν νέα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Ενδεχομένως ο μεγαλύτερος κίνδυνος να πηγάζει από την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να τερματίσουν κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης,
Αν προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, υπάρχει ο κίνδυνος αναταραχής στις αγορές, η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα κρίση και ύφεση.
Από την άλλη, εάν καθυστερήσουν πολύ, ενδέχεται να δημιουργηθούν «φούσκες» στις αγορές, προειδοποιεί η Capital Economics.







Βελτιωμένη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο





Επιδείνωση για το παγκόσμιο χρέος μετά τη σταθεροποίηση


Κάτω από τα επίπεδα του 2017 οι αποδόσεις των ομολόγων



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης