Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays Capital: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και μετά το haircut - Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το PSI, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε...

Barclays Capital: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και μετά το haircut - Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το PSI, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε...
Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ακόμη κι αν η συμμετοχή στο PSI αγγίξει το 100%, αν δεν υπάρξει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια...
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "Εverything you wanted to know about Greek PSI Talks and implications but were afraid to ask" (Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το PSI και τις επιπλοκές του, αλλά φοβάστε να ρωτήσετε) η Barclays Capital, στην οποία παραθέτει έναν χρήσιμο οδηγό ερωταπαντήσεων για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
Αναλυτικότερα:

Θα προχωρήσει το PSI;
Σε αυτό το στάδιο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μοιάζουν αποφασισμένες να οριστικοποιήσουν το PSI και μάλιστα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Εάν η Ελλάδα στοχεύει να παραμείνει στο ευρώ, αποφεύγοντας παράλληλα τη βίαιη χρεοκοπία, το PSI αποτελεί κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης, αλλά και τρόπο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η πιθανότητα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και η Ελλάδα να οδηγηθεί στη βίαιη χρεοκοπία υπάρχει, αλλά είναι μικρή. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος η χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Δεδομένης όμως της ευάλωτης κατάστασης της Ευρωζώνης οι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί το χειρότερο σενάριο, ήτοι η βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδας και η αποχώρησή της από το ευρώ. Το πο πιθανό σενάριο είναι το PSI, με κάποιο τρόπο, να προχωρήσει. 

Μπορεί το PSI να καθυστερήσει;
Το PSI έχει ήδη καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό από το καλοκαίρι του 2011. Δεν υπάρχουν άλλοι τρεις μήνες περιθώριο για καθυστερήσεις. Με την εκταμίευση της 6ης δόσης των  8 δισ. ευρώ, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο τότε λήγει το περιβόητο ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Χωρίς το PSI και πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους, το ομόλογο του Μαρτίου δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Επομένως ο Μάρτιος αποτελεί τη δύσκολη και κρίσιμη προθεσμία για την Ελλάδα.

Ποιο είναι το πιθανό χρονοδιάγραμμα;
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας για το PSI ενδεχομένως να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, ελληνική πλευρά και τρόικα θα συμφωνήσουν στο δεύτερο δανειακό πρόγραμμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Εάν τα ανωτέρω προχωρήσουν βάσει των σχεδιασμών, αρχές Φεβρουαρίου οι επενδυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Ποιοι είναι οι ευρύτεροι στόχοι του PSI;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου δύο είναι οι ευρύτεροι στόχοι του PSI: Haircut 50% σε ελληνικό χρέος ύψους 206 δισ. ευρώ και μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Βασικός σκοπός η διαδικασία να είναι εθελοντική. Η τρόικα επιθυμεί κατά 100 δισ. ευρώ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γεγονός που απαιτεί 100% συμμετοχή στη διαδικασία. Ο στόχος αυτός όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαδικασίας, καθώς είναι πολύ δύσκολη η καθολική συμμετοχή σε μια διαδικασία εθελοντικού χαρακτήρα.

Μπορεί το PSI στην τρέχουσα μορφή του να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος;
Με καθολική συμμετοχή στο PSI το ελληνικό χρέος μπορεί να μεωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Αλλά η βιωσιμότητα του χρέους συναντά μεγάλα εμπόδια και λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών. Ακόμη και με συμμετοχή 100% στο PSI, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, εάν δεν υπάρξει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Πόσο σημασία έχει εάν υπάρξει ενεργοποίηση των CDS;
Οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη αποτιμήσει το χειρότερο σενάριο. Ο αντίκτυπος της μετάδοσης στην αγορά των CDS μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αρνητικός, όσο οι αγορές αναμένουν. Εάν οι διαπραγματεύσεις για το PSI καταρρεύσουν και υπάρξει βίαιη χρεοκοπία, τότε η μετάδοση και οι επιπλοκές θα είναι σημαντικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης