Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING, Aberdeen και Pantheon Macroeconomics σχολιάζουν το taper της ΕΚΤ - Πολύ ήπια «έξοδος»

tags :
ING, Aberdeen και Pantheon Macroeconomics σχολιάζουν το taper της ΕΚΤ - Πολύ ήπια «έξοδος»
H EKT ανακοίνωσε τη μείωση των μηνιαίων αγορών assets στα 30 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ 
Για μια πολύ ήπια «έξοδο» κάνουν λόγο οι αναλυτές σχολιάζουν την ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον του QE.
Ειδικότερα, ο Carsten Brzeski της ING επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της ευρωτράπεζας ισοδυναμεί μια «αρχή μιας πολύ ήπιας διαδικασίας εξόδου».
«Μην ξεχνάτε ότι πέρα από αυτά τα 30 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θα επανεπενδύσει τα κεφάλαια από τα ομόλογα που ωριμάζουν.
Επίσης, η ΕΚΤ επανέλαβε την καθοδήγηση της για τα επιτόκια, δηλαδή ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα πολύ πιο πέρα από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών ενεργητικού.
Ο επαναπροσδιορισμός του QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δείχνει ότι θέλει να ξεκινήσει την έξοδο όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, ιδανικά χωρίς να δει το ευρώ να ενισχύεται ή να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.
Το ευρώ υποχώρησε στον απόηχο της dovish ανακοίνωσης και ο Patrick O’Donnell της Aberdeen Standard Investments προέβλεψε ότι ο Draghi θα προσπαθήσει να προσπαθήσει να περιορίσει οποιαδήποτε ανατίμηση τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για το άμεσο μέλλον.
«Ο βασικός στόχος του Mario Draghi εδώ και μήνες είναι να προετοιμάσει ήρεμα τις αγορές για το ότι η ανακοίνωση του tapering θα γινόταν σήμερα.
Ωστόσο θα πρέπει να στη συνέντευξη Τύπου να μην ακουστεί υπερβολικά αισιόδοξος σχετικά με το outlook.
Το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα είναι να ακουστεί υπερβολικά bullish, ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να συνεχίσουν να σκέφτονται ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει πριν το 2019, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ στη διαδικασία.
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ο Draghi το γνωρίζει αυτό και πρέπει να βεβαιωθεί ότι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές το κάνουν» επισημαίνει.
Τέλος, ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics τονίζει το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό των μειωμένων αγορών.
«Δεν περιμένουμε απότομο τερματισμό του QE τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και βλέπουμε την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές, αν και με μειωμένο ρυθμό από 15 δισ. ευρώ έως 20 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018» τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης