Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτιμήσεις 3 ξένων οίκων: Η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα πόδια της - Μεγάλο το βάρος της κρίσης

Εκτιμήσεις 3 ξένων οίκων: Η Ελλάδα δεν θα σταθεί στα πόδια της - Μεγάλο το βάρος της κρίσης
Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οι δανειστές να μην φαίνονται διατεθειμένοι για νέα προγράμματα, καθώς θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ελληνικό πρόβλημα, ωστόσο το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν είναι και τόσο… ευνοϊκό.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ακόμα κι αν βγει από το πρόγραμμα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια, πόσο μάλλον εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν και η Ελλάδα παρουσιάζει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, «καμία από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Η χώρα συνεχίζει να ψηφίζει όλους τους νόμους και κανονισμούς που απαιτούνται από την Τρόικα (το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει» επισημαίνει στο CNBC ο Daniel Gros του Centre for European Policy Studies.
Από την πλευρά του, ο Claus Vistesen από την Pantheon Macroeconomics επισημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν με κάποιον τρόπο να επιβλέπουν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα «δεν μπορεί εξ ορισμού να σταθεί στα πόδια της δεδομένου ότι η ΕΚΤ και η ΕΕ κατέχουν άνω του 80% του συνολικού χρέους της.
Θα συνεχίσουν την ισχυρή εποπτεία» αναφέρει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, η Maartje Wijffelaars από τη RaboResearch Global Economics and Markets υποστηρίζει ότι «σιγά-σιγά η Ελλάδα αρχίζει να αναπτύσσεται, αλλά η κληρονομία της κρίσης είναι πολύ μεγάλη».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 30% μικρότερη από ό,τι ήταν πριν την κρίση και η ανεργία είναι ένα ξεκάθαρο πρόβλημα, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, που διαμορφώνεται στο 40%.
Πάντως, σημαντικό ρόλο στην πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδας θα παίξει η αναδιάρθρωση του χρέους.
«Όσο το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας έναντι των ξένων και του Grexit παραμένει» ανέφερε τον Μάιο σε ανάλυση της η Wijffelaars.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης