Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ (26/10) - Οι εκτιμήσεις των Societe Generale και UBS για το QE

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ (26/10) - Οι εκτιμήσεις των Societe Generale και UBS για το QE
Αν αναμονή του σχεδίου της ΕΚΤ σχετικά με το QE είναι οι επενδυτές
Τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας αναμένουν οι επενδυτές από την αυριανή (26/10/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το CNBC, η προσδοκία για τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας είναι πολύ ξεκάθαρη: από τον Mario Draghi δεν αναμένεται τίποτα λιγότερο από ένα μεγάλο σχέδιο για «taper» το επόμενο έτος.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει: Κατά πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ τον ρυθμό αγορών assets και για πόσο θα το επεκτείνει;
«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές assets από τα 60 δισ. ευρώ σε 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο, με μια δέσμευση για εννέα μήνες, π.χ. έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018» ανέφερε σε σημείωμα του προς τους πελάτες της UBS, o Reinhard Cluse και προσθέτει «πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει ανοιχτό το εάν θα επεκτείνει το QE μετά τον Σεπτέμβριο» ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αναλυτών ενώ κάποιοι περιμένουν μια μείωση στα 25 δισ. ευρώ με μεγαλύτερη διάρκεια έως το τέλος του 2018.
Κομβικής σημασίας για την απόφαση της ΕΚΤ είναι ο συνολικός όγκος των μελλοντικών αγορών καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μόνο 250 με 300 δισ. ευρώ επιλέξιμων assets έχουν απομείνει.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το QE θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν assets 250 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των νέων εκδόσεων» επισημαίνει ο Anatoli Annenkov της Societe Generale και προσθέτει «ακόμα ένας παράγοντας που συνηγορεί προς μια προσεκτική προσέγγιση από την ΕΚΤ είναι η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την προθυμία των επενδυτών να πουλήσουν ρευστά και ασφαλή assets λόγω κανονιστικών περιορισμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης