Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Βασικό σενάριο ο συμβιβασμός για την Καταλονία - Πιθανή η κατάρρευση Rajoy

Capital Economics:  Βασικό σενάριο ο συμβιβασμός για την Καταλονία - Πιθανή η κατάρρευση Rajoy
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα δώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία
Απίθανη θεωρεί η Capital Economics την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία τους επόμενους μήνες, σε ανάλυσή της στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
«Παρά την επικράτηση του «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, φαίνεται ότι οι πιθανότητες απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία τους επόμενους μήνες είναι πολύ μικρές», τονίζουν οι αναλυτές.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα δώσει στην Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία, σύμφωνα με την Capital Economics,
Προειδοποιεί ωστόσο ότι  αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη οι εξελίξεις καθιστούν πιο πιθανή μια κατάρρευσης της κυβέρνησης μειοψηφίας του Mariano Rajoy.
O «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα ξεκινήσει η φάση των διαπραγματεύσεων.
H κυβέρνηση Rajoy είναι πιθανό να προσέλθει σε διάλογο με την καταλανική κυβέρνηση, πριν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Εάν όμως η Καταλονία κηρύξει την ανεξαρτησία της, η Μαδρίτη είναι πιθανό να ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155.
Το άρθρο προβλέπει την αναστολή των εξουσιών της περιφερειακής κυβέρνησης για λόγους εθνικής συμφέροντος.
Η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν το νομιμοποιεί και γι αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση της Καταλονίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της, σημειώνει η Capital Economics.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεδομένου του μεγάλου κόστους μιας απόσχισης και για τις δύο πλευρές, το πιθανότερο σενάριο είναι ένας συμβιβασμός, με τη Μαδρίτη να δίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία στην Καταλονία.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Capital Economics εκτιμά ότι δεν θα προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις, ακόμη και στην περίπτωση πολιτικής αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης