Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard University: Πως επηρεάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ την οικονομία σε όλο τον κόσμο

Harvard University: Πως επηρεάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ την οικονομία σε όλο τον κόσμο
Η μετάβαση σε ένα "εδαφικό" φορολογικό σύστημα είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των αμερικανικών εταιρειών
Η πρόταση του αμερικανικού Κογκρέσου για μετάβαση σε ένα φορολογικό σύστημα επαναπατρισμού για τα κέρδη από το εξωτερικό είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των αμερικανικών εταιρειών, που με τη σειρά της θα επηρεάσει το οικονομικό σύστημα διεθνώς, υποστηρίζει με άρθρο του ο καθηγητής του Harvard University, Martin Feldstein, στο Project Syndicate.
Αλλά αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που είναι 35%, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ακόμη «γύρο» φορολογικής μεταρρύθμισης μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, που επιδιώκουν να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια, υποστηρίζει ο Feldstein.
Το Κογκρέσο στις ΗΠΑ ενδέχεται να πραγματοποιήσει μία σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Αν και οι νέοι νόμοι θα ισχύουν μόνο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις εταιρείες και τις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Οι σημαντικότερες αλλαγές θα ισχύουν για τις αμερικανικές εταιρείες αντί για τους μεμονωμένους φορολογούμενους.
Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αυτή με τον πιο προφανή και άμεσο διεθνή αντίκτυπο, θα είναι η αλλαγή στη φορολογία των θυγατρικών των ξένων εταιρειών των ΗΠΑ.
Ο ισχύων αμερικανικός νόμος είναι μοναδικός μεταξύ όλων των μεγάλων προηγμένων οικονομιών.
Παράδειγμα μίας θυγατρικής αμερικανικής εταιρείας που έχει κέρδη στην Ιρλανδία.
Η εν λόγω θυγατρική καταβάλλει τον ιρλανδικό εταιρικό φόρο στο χαμηλό ποσοστό της Ιρλανδίας ύψους 12%.
Στη συνέχεια, είναι ελεύθερη να επανεπενδύσει τα κέρδη μετά τη φορολογία στην Ιρλανδία, σε χρηματοπιστωτικούς τίτλους ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ.
Εάν η μητρική εταιρεία της αλλοδαπής θυγατρικής φέρει πίσω τα κέρδη μετά από φόρους στις ΗΠΑ, για να επενδύσει ή να τα διανείμει στους μετόχους της, οφείλει να καταβάλει το ισχύον αμερικανικό φορολογικό συντελεστή 35% στα αρχικά κέρδη της Ιρλανδίας προ φόρων με πίστωση για το 12% που έχει ήδη καταβάλει.
Λόγω αυτού του 23% για τον «επαναπατρισμό» των κερδών, οι αμερικανικές εταιρείες γενικά επιλέγουν να μην επιστρέφουν τα κέρδη των θυγατρικών τους από το εξωτερικό. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αυτές οι θυγατρικές έχουν συσσωρεύσει κέρδη ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων.
Το Κογκρέσο, είναι πλέον πιθανό να υιοθετήσει την "εδαφική" μέθοδο φορολόγησης των κερδών των θυγατρικών εταιρειών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή, την οποία ουσιαστικά χρησιμοποιεί κάθε άλλη προηγμένη οικονομία, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να επαναπατρίσουν τα κέρδη μετά από φόρους των θυγατρικών τους με ελάχιστο ή μηδενικό επιπλέον φόρο.
Το Κογκρέσο είναι επίσης πιθανό να θέσει σε ισχύ ένα "νόμιμο φόρο επαναπατρισμού" στα κέρδη των 2,5 τρισ. δολαρίων που έχουν συσσωρευτεί στο εξωτερικό αλλά δεν υπόκεινται ποτέ στον φόρο των ΗΠΑ.
Αν και οι λεπτομέρειες αυτής της πρόβλεψης δεν έχουν αποφασιστεί, η βασική ιδέα θα ήταν να επιβληθεί φόρος περίπου 10% επί των αφορολόγητων κερδών στο εξωτερικό, που θα καταβληθούν σε κάποια περίοδο ετών.
Σε αντάλλαγμα αυτής της νέας φορολογικής υποχρέωσης, μια αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επαναπατρίσει αυτά τα συσσωρευμένα κέρδη όποτε το θελήσει.
Η μετάβαση σε ένα "εδαφικό" φορολογικό σύστημα είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των αμερικανικών εταιρειών.
Ένα μεγάλο μέρος των μελλοντικών κερδών των θυγατρικών τους, τα οποία θα διατηρηθούν στο εξωτερικό βάσει του ισχύοντος νόμου, πιθανόν να επιστραφούν στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις επενδύσεις στην Ευρώπη και την Ασία.
Ένα μέρος των 2,5 τρισ. δολαρίων που κρατούνται τώρα στο εξωτερικό, θα επαναπατριστούν επίσης.
Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον κίνητρο να μεταφέρουν την επιχείρησή τους σε άλλες χώρες, προκειμένου να είναι σε θέση να διανέμουν τα κέρδη τους από το εξωτερικό προς τους μετόχους τους.
Ταυτόχρονα, οι θυγατρικές εταιρείες θα έχουν κίνητρο να μεταφέρουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσαν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της μητρικής αμερικανικής εταιρείας χωρίς να υποστούν τις τρέχουσες φορολογικές κυρώσεις.
Αν και η μετάβαση σε ένα εδαφικό φορολογικό σύστημα θα είχε τον πιο προφανή εξωτερικό αντίκτυπο, η προγραμματισμένη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση.
Ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής 35% για τα εταιρικά κέρδη είναι ένας από τους υψηλότερους μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων χωρών.
Η πρόταση του Κογκρέσου μειώνει το εταιρικό ποσοστό στο 20%.
Ο πρόεδρος Donald Trumpέχει ζητήσει 15%.
Ο χαμηλότερος συντελεστής εταιρικού φόρου και η μετάβαση σε εδαφικό σύστημα, θα αυξήσουν τη ροή κεφαλαίων στις επενδύσεις στις αμερικανικές εταιρείες από το εξωτερικό και από τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και στη γεωργία.
Αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ, οδηγώντας σε αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα αντισταθμίσουν εν μέρει την άμεση επίδραση της μείωσης των εταιρικών επιτοκίων.
Ωστόσο, επειδή τα έσοδα από τους εταιρικούς φόρους ανέρχεται πλέον στο 1,6% του ΑΕΠ, το άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης κατά το ήμισυ του φορολογικού συντελεστή θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ ή 160 δισ. δολάρια ετησίως στο τρέχον επίπεδο παραγωγής.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν μια τόσο μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Και επειδή λίγα χαρακτηριστικά του εταιρικού φορολογικού νομοσχεδίου μπορούν να αλλάξουν για να μειώσουν αυτή την απώλεια εσόδων, πιθανόν ο συντελεστής φορολογίας εταιρειών θα μειωθεί στο 25% περίπου.
Αυτό θα εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερο από τον τρέχοντα ρυθμό και σύμφωνα με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Οι συντελεστές φορολογίας των εταιρειών μειώνονται σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ποσοστό των ΗΠΑ ήταν προηγουμένως 50% και τα ποσοστά στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ ήταν σημαντικά υψηλότερα από το σημερινό μέσο όρο 25%.
Είναι σίγουρα πιθανό ότι η μείωση του ποσοστού των ΗΠΑ, θα προκαλέσει και άλλες ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών για να βελτιώσουν τη σχετική τους ελκυστικότητα για τα διεθνή κεφάλαια.
Εν ολίγοις, το νομοσχέδιο του Κογκρέσου, που είναι πιθανό να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, θα αλλάξει τους φορολογικούς νόμους για τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς ροές κεφαλαίων.
Θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους φορολογικούς νόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης