Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve – Υπάρχουν κίνδυνοι

tags :
Bridgewater: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve – Υπάρχουν κίνδυνοι
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το έτος και οι επενδυτές αναμένουν να άλλα μία αύξηση, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Τη στιγμή που μία μερίδα του επενδυτικού κοινού αναμένει αγωνιωδώς μία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, το μεγαλύτερο hedge fund (διαχειρίζεται κεφάλαια 160 δισεκ. δολαρίων) του κόσμου στέκεται «απέναντι», εκτιμώντας πως η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) να μπει σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων, είναι λανθασμένη.
Όπως αναφέρει η Bridgewater Associates, του μεγαλοεπεδνυτή Ray Dalio, σε σημείωμα προς το επενδυτικό κοινό, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, θα δημιουργήσει προβλήματα και θα αυξήσει το ρίσκο.
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το έτος και οι επενδυτές αναμένουν να άλλα μία αύξηση, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Η κεντρική τράπεζα διατηρούσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα -στο εύρος 0-0,25%- μετά την άνευ προηγουμένου κρίση του 2008, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία.
Πλέον όμως, εκτός από τις αυξήσεις επιτοκίων, σκοπεύει να συρρικνώνει τον ισολογισμό των 4,5 τρισεκ. δολαρίων από τον επόμενο μήνα.
«Η σύσφιξη με ταχύτερους ρυθμούς από τους απαιτούμενους είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις στον πλούτο, επειδή οι πραγματικές διάρκειες των περιουσιακών στοιχείων είναι πλέον πολύ μεγάλες.
Η οικονομική ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, επειδή το επίπεδο του παγκόσμιου χρέους, σε δολάρια και άλλα νομίσματα, είναι υψηλό...
Μια κάμψη της οικονομίας θα ήταν καταστροφική για τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα και θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις», εκτιμά το hedge fund.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης