Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία θα βλάψει την ευρωζώνη - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία θα βλάψει την ευρωζώνη - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι μια δύναμη, αλλά δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης 
Η απροσδόκητα ισχυρή εμφάνιση της ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε να επιφέρει επιζήμιες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.
Η ΕΕ προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο την επέκταση της οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης και την ισχυροποίηση της άμυνας, σε μια προσπάθεια που ηγείται ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron και αναμένεται να στηρίξει και η Angela Merkel.
Ωστόσο, αυτά τα σχέδια αναμένεται να μείνουν λίγο πίσω μετά τη μη πειστική νίκη της Merkel στις εκλογές της Κυριακής (24/9/2017), επισημαίνει ο Mark McFarland της ελβετικής τράπεζας Bancaire Privée.
«Πιστεύω ότι αυτό που έχουμε ως εκλογικό αποτέλεσμα είναι η πιθανότητα η Merkel να μην επιβιώσει για τέσσερα χρόνια» δήλωσε ο Mark McFarland στο CNBC.
Επίσης, θα είναι δύσκολο για τη Merkel να εφαρμόσει συνεπείς πολιτικές καθώς «θα πρέπει να λογοδοτήσει σε μια ευρύτερη συμμαχία πολιτικών πεποιθήσεων ενώ η αντιπολίτευση θα την παρακολουθεί σε τακτική βάση στη Βουλή της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Τελικά, αυτοί οι παράγοντες θα υπονόμευαν το όραμα της Γερμανίας και της Γαλλίας για το project της ευρωζώνης, δήλωσε ο McFarland.
Ωστόσο, η αποδυνάμωση της Merkel ενδέχεται να μην είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα απειλήσει τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.
Το κόμμα του Macron υπέστη επίσης πλήγμα στις εκλογές της Γερουσίας της Γαλλίας την Κυριακή (24/9/2017), στις οποίες κυριαρχούσε το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα της χώρας, κάτι που σύμφωνα με πολλούς θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τη φθίνουσα δημοτικότητα του προέδρου.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να καταστρέψει κάποιες από τις φιλοδοξίες του προέδρου για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Fredrik Erixon, διευθυντή του European Centre for International Political Economy.
«Η Γερμανία και η Γαλλία αναμετριούνται όσον αφορά το πόσο μακριά θα πάνε», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse, Michael Strobaek, δήλωσε ότι παραμένει bullish στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών τους στην ανάπτυξη, τα κέρδη και τις αποτιμήσεις.
«Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι μια δύναμη, αλλά αποκλείεται να είναι μια λύση στα προβλήματα της Ευρώπης και γι' αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.
«Είναι πολύ συχνό για πολιτικούς με τόσο μεγάλη θητεία να χάνουν ψήφους.
Αλλά για την Ευρώπη, η κ. Merkel είναι πηγή σταθερότητας, είναι η δύναμη για την ολοκλήρωσης» πρόσθεσε.
Και με την επανεκλογή της, τόσο η Merkel όσο και ο Macron έχουν μια «χρυσή ευκαιρία» να ανοικοδομήσουν την ΕΕ ως παγκόσμια δύναμη οικονομικής σταθερότητας, είπε ο Strobaek.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης