Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mint Partners: Οι 8 λόγοι ανησυχίας για τη Γερμανία μετά τις εκλογές - Το καλό και κακό σενάριο

Mint Partners: Οι 8 λόγοι ανησυχίας για τη Γερμανία μετά τις εκλογές - Το καλό και κακό σενάριο
Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τον λεγόμενο γαλλικό - γερμανικό άξονα καθώς όπως φαίνεται η δυναμική... ολισθαίνει προς το Παρίσι
Στους κινδύνους που πηγάζουν από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών εστιάζει σε νέα του έκθεση  ο Bill Blain, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγορών της Mint Partners στο Λονδίνο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τώρα "αντιμετωπίζουμε μια περίοδο έντονων πολιτικών διαπραγματεύσεων, μιας αδύναμης κυβέρνησης ενώ υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας νέας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης".
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης για τις πιο ευμετάβλητες ευρωπαϊκές περιφερειακές οικονομίες, ιδίως της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ είναι πιθανό τόσο το ευρώ να δεχθεί πιέσεις αλλά και οι χρηματιστηριακές αγορές καθώς η κλίμακα του "γερμανικού προβλήματος "γίνεται σαφέστερο.
Το χειρότερο σενάριο είναι να μην σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές μέσα στο 2018.
Το καλύτερο σενάριο δεν είναι τελικά και πολύ καλύτερο.
Η Merkel καταφέρνει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό, αλλά θα είναι μια μακροχρόνια υπόθεση και η νέα κυβέρνηση θα είναι ευάλωτη και αδύναμη.
Αυτά μοιάζουν με γερμανικά προβλήματα, αλλά όταν μιλάμε για τον "ηγέτη της Ευρώπης" τότε είναι πρόβλημα για τη Γηραιά ήπειρο.
Αυτό το αποτέλεσμα έρχεται σε μια εποχή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πολλά νέα ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω ενοποίηση τραπεζική και οικονομική, τη αλλαγή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τις διαδικασίες bail-in, τις πολιτικές για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Θα υπάρξουν επίσης νέα πιθανά σημεία κρίσης όπως οι ιταλικές εκλογές του 2018, το τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Και αυτά είναι μόνο τα γνωστά.

Οι φόβοι για τη Γερμανία είναι οι εξής:

-Μπορεί να χρειαστούν μήνες και όχι εβδομάδες για να συμφωνηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Κάθε παραλλαγή του συνασπισμού "Τζαμάικα" ανάμεσα στο CDU/CSU, το FDP και τους Πράσινους θα είναι αδύναμος.
Το SDP δεν πρόκειται να εισέλθει σε κυβερνητικό συνασπισμό.
Υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία συνασπισμού - η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη από την αγορά.
-Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει 35% πιθανότητα δεύτερης ψηφοφορίας.
Πηγές κοντά στο FDP λένε 50%.
-Ακόμα κι αν συμφωνηθεί ένας νέος συνασπισμός, θα είναι πολύ αριστερός και πολύ πιο αδύναμος από την προηγούμενη διοίκηση της χριστιανοδημοκρατικής συμμαχίας της Merkel.
(Ακόμα και η συμμαχία του CDU βρίσκεται υπό την πίεση της αυξανόμενης αυστηρής βαυαρικής χριστιανικής κοινωνικής ένωσης - μου θυμίζουν τα καινούρια ευρήματα της Theresa May που βρέθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία).
Ένας νέος συνασπισμός πρόκειται να είναι μια ενοχλητική ομαδοποίηση αντιφατικών πολιτικών.
-Η Γερμανία είναι πιθανό να είναι λιγότερο επικεντρωμένη στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προβλημάτων.
Όποιος τελικά αναλάβει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, η προεπιλεγμένη απάντησή του σε οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη κρίση στην Ευρώπη θα είναι "Όχιn"!
-Οι Γερμανοί δεν είναι συνηθισμένοι σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και μια δεύτερη ψηφοφορία στις αρχές του 2018  θα είναι μαζική αρνητική για την ίδια τη Merkel - ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει αν ο συνασπισμός καταγράψει εκ νέου απώλειες.
Αυτό θα μπορούσε να είναι τεράστιο σοκ.
-Τα κόμματα του εν δυνάμει συνασπισμού αισθάνονται ότι θα επωφεληθούν στις διαπραγματεύσεις λόγω της επιτυχίας της ακροδεξιάς AFD.
Αυτό θα ωθήσει τους δυο τους να ζητήσουν περισσότερα στις διαπραγματεύσεις με τη Merkel και να φοβούνται λιγότερο το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Τόσο το FDP όσο και οι Πράσινοι πρόκειται να ζητήσουν μεγάλες παραχωρήσεις και μεγαλύτερο ρόλο στη φάση των διαπραγματεύσεων του νέου συνασπισμού.
Και οι δύο αισθάνονται ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ή θα μπορούσε να τους ωφελήσει, αν υπάρξει λαϊκή μετακίνηση προς αυτούς με το φόβο της αύξησης της δυναμικής του AFD και καθώς βλέπουν την Merkel ως την μεγάλη ηττημένη των εκλογών.
Είναι προφανώς πρόθυμοι να εξωθήσουν στα άκρα τις διαπραγματεύσεις κάνοντας σαφές ότι δεν φοβούνται μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Οι Πράσινοι και το FDP είναι διαμετρικά αντίθετοι σε πολλές πολιτικές.
-Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τον λεγόμενο γαλλικό - γερμανικό άξονα καθώς όπως φαίνεται η δυναμική... ολισθαίνει προς το Παρίσι.
Δεν πρόκειται να δούμε μια νέα γερμανική κυβέρνηση να "σπαταλά χρόνο" σε θέματα όπως η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών ή τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα όπως η αναμόρφωση του ESM ή οι νέες προσεγγίσεις για τα τραπεζικά bail-in, η την ποσοτική χαλάρωση.
-Ξεχάστε τον Wiedemann για πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι πιο πιθανό να οδηγηθούμε σε έναν άλλο Γάλλο (Trichet II) - είμαι βέβαιος ότι είναι ήδη σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης