Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Αν το FDP ελέγξει το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας θα είναι αρνητικό νέο για Ελλάδα

Capital Economics: Αν το FDP ελέγξει το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας θα είναι αρνητικό νέο για Ελλάδα
O σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα στον συνασπισμό CDU / CSU της Angela Merkel, των «Ελεύθερων Δημοκρατών» του FDP και των Πρασίνων, είναι η πιθανότερη έκβαση
Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει η Capital Economics το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» του FDP το πολυπόθητο υπουργείο Οικονομικών.
Ο διαφαινόμενος κυβερνητικός εταίρος της Merkel, σημειώνει η Capital Economics, αναμένεται να θέσει εμπόδια, ιδιαίτερα αν «κερδίσει» την πολυπόθητη καρέκλα του υπουργείο Οικονομικών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την Ελλάδα, όσον αφορά τις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους και, ως εκ τούτου, για το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ, τονίζουν οι αναλυτές στην έκθεση με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2017 και τίτλο «Γερμανικές εκλογές: Βραχυπρόθεσμα κέρδη, μακροπρόθεσμος πόνος; (German election: near-term gain, long-term pain?).
Σημειώνεται ότι το FDP έχει ταχθεί ανοικτά κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πιθανότερη εξέλιξη η κυβέρνηση «Τζαμάικα»

O σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα στον συνασπισμό CDU / CSU της Angela Merkel, των «Ελεύθερων Δημοκρατών» του FDP και των Πρασίνων, είναι η πιθανότερη έκβαση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ελαφρώς χαμηλότερους φόρους από ό,τι στην περίπτωση μια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο οποίος
θα ενίσχυε την ανάπτυξη σε ορίζοντα 2ετίας.
Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο ανοικτή όσον αφορά τη μετανάστευση και την ένταξη στην Ευρωζώνη, γεγονός που δεν θα ευνοήσει περαιτέρω την οικονομία στο μέλλον.
Η Ένωση Χιστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Angela Merkel κέρδισε τις εκλογές, με το 33% των ψήφων.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (SPD), έλαβε μόνο 21% στήριξη.
Κερδισμένοι από την εκλογική αναμέτρηση βγήκαν το εθνικιστικό κόμμα
Alternative für Deutschland (AfD) και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP.



Δεν θα επηρεαστεί η γερμανική οικονομία

Το SPD έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, δηλώνοντας ότι χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την
παραδοσιακούς υποστηρικτές, σημειώνει η Capital Economics.
Δεδομένου ότι το CDU απέκλεισε τη διακυβέρνηση με την AfD και ένας συνασπισμός μόνο με τπ  FDP δεν θα είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένας τριμερής συνασπισμός μεταξύ του CDU, του FDP και του Κόμματος των Πράσινων (επίσης γνωστός  ως "συνασπισμός της Τζαμάικα").
Είναι η πρώτη φορά που θα σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της FDP και των Πρασίνων
σχεδόν σε κάθε πτυχή της πολιτικής.
Οι δυσκολίες είναι πιθανό να σημαίνουν μια μακρά περίοδο έως τη σύσταση της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά η αβεβαιότητα είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά
στην οικονομία, η οποία βρίσκεται διαθέτει ισχυρή βάση.
Σημειώστε ότι ενώ η Ολλανδία δεν είχε κυβέρνηση από τις εκλογές του Μαρτίου, η αύξηση του ΑΕΠ όσο και η εμπιστοσύνη έχουν ενισχυθεί.
Ο συνασπισμός της Τζαμάικα πρέπει επίσης να ακολουθήσει ευρείες πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη.
Το CDU έχει προτείνει φορολογικές περικοπές ύψους 15 δισ. ευρώ (ή 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ), το FDP έχει δεσμευτεί για μείωση κατά 30 δισ. ευρώ, ενώ οι Πράσινοι υποστηρίζουν φορολογικές περικοπές για όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ώθηση θα είναι
περιορισμένη.
 Κανένα από τα τρία κόμματα δεν σχεδιάζει να επενδύσει τόσο πολύ όσο υποστηρίζει το SPD και όλα τα μεγάλα κόμματα επιθυμούν να διατηρήσουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Επομένως, η Capital Economics διατηρεί τις προβλέψεις της για τη γερμανική οικονομία και αναμένει ενίσχυση του ΑΕΠ 2,3% το 2017, 2,0% το 2018 και 1,5% το 2019  (Βλέπε Διάγραμμα 2)





Θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας απέναντι στις άλλες χώρες;

Σύμφωνα με την Capital Economics, η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να επέλθει, αφορά τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις άλλες χώρες.
Η ενίσχυση του AfD αναμένεται να οδηγήσει σε πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση, καθώς και για τις διασώσεις στην Ευρωζώνη.
Η καγκελάριος Merkel έχει ήδη υποσχεθεί ότι η προσφυγική κρίση του 2015 δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Όσον αφορά την Ευρώπη, ένας συνασπισμός της Τζαμάικα μπορεί να οδηγήσει σε μια ελαφρώς ηπιότερη στάση απέναντι στο Brexit από ό, τι ένας μεγάλος συνασπισμός
Ωστόσο, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων ευνοεί περισσότερο την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, αναμένονται εμπόδια από το FDP, ιδιαίτερα αν οι φιλελεύθεροι «κερδίσουν» την πολυπόθητη καρέκλα του υπουργείο Οικονομικών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την Ελλάδα, όσον αφορά τις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους και, ως εκ τούτου, για το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ.

Μ.Π.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης