Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δημοσκόπηση Reuters: Στις 26/10 η ανακοίνωση των σχεδίων της ΕΚΤ για μείωση του QE - Οι εκτιμήσεις των ING και SEB

tags :
Δημοσκόπηση Reuters: Στις 26/10 η ανακοίνωση των σχεδίων της ΕΚΤ για μείωση του QE - Οι εκτιμήσεις των ING και SEB
Σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει τελείως το πρόγραμμα η ΕΚΤ, οι 31 από τους 33 οικονομολόγους δήλωσαν έως το τέλος του 2018
Στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο μια εξάμηνη παράταση στο πρόγραμμα αγοράς assets αλλά θα μειώσει το πόσο που αγοράζει κάθε μήνα στα 40 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο (2018) καταλήγει δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρηθεί τον επόμενο χρόνο (2018), αλλά ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να φθάσει (τουλάχιστον όχι πριν το 2019) στο στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%.
«Η δύσκολη άσκηση για την ΕΚΤ στην πραγματικότητα είναι να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις αγορές το 2018, αλλά κι ότι θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών» λέει ο Peter Vanden Houte της ING Financial Markets ενώ προσθέτει «πρέπει να το παρουσιάσουν με ένα τρόπου που από τις αγορές θα θεωρηθεί dovish και όχι hawkish».
Αλλά η απόφαση για την έναρξη της μείωσης των αγορών σύντομα είναι επίσης και πρακτική: Κατέχει ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
«Μια συνέχιση του QE με την ίδια μορφή το 2018, όπως ακούγεται από κάποιους, δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή… καθώς η έλλειψη των προς αγορά ομολόγων θέτει ένα σκληρό, τεχνικό περιορισμό στο πρόγραμμα του QE», σημείωσε αναλυτής στην SEB.
Ερωτηθέντες για το ποιο θα είναι το μηνιαίο ποσό αγορών της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, η ενδιάμεση εκτίμηση από παρόμοιο αριθμό συμμετεχόντων ήταν 40 δισ. ευρώ, από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα.
Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 30 δισ. και 50 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση για το πότε θα τερματίσει τελείως το πρόγραμμα η ΕΚΤ, οι 31 από τους 33 οικονομολόγους δήλωσαν έως το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων και έξι που είπαν ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Οι υπόλοιποι δύο απάντησαν ότι οι αγορές θα σταματήσουν κάποια στιγμή το 2019.
Επισημαίνεται ότι η έρευνα του Reuters πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Σεπτεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης