Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Είναι νωρίς να ξεγράψουμε τον ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία - Αδύναμες οι τράπεζες

Capital Economics: Είναι νωρίς να ξεγράψουμε τον ευρωσκεπτικισμό στην Ιταλία - Αδύναμες οι τράπεζες
Tο τελευταίο διάστημα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ιταλίας έχουν «χαλαρώσει« τη ρητορική τους κατά του ευρώ
Έπαψε πλέον η Ιταλία να αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη;
Το παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι αναλυτές της Capital Economics στο σημείωμά τους με ημερομηνία 6/9.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ιταλίας έχουν «χαλαρώσει« τη ρητορική τους κατά του ευρώ.
Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κάποιος ότι ο συναγερμός έληξε.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Capital Economics, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει αδύναμος, το δημόσιο χρέος στα ύψη και την οικονομία να υποαποδίδει, ο κίνδυνος του ευρωσκεπτικισμού θεωρείται απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα.


Εν όψει των εθνικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να διαξαχθούν το αργότερο τον Μάιο του 2018, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Grillo και στο Δημοκρατικό Κόμμα του Matteo Renzi.
Ωστόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί του, όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Luigi di Maio, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, το δημοψήφισμα για το ευρώ θα αποτελέσει «το τελευταίο καταφύγιο».
Ενδεχομένως αυτή η αλλαγή ρητορικής να οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ιταλών εξακολουθεί να δηλώνει υπέρ του ευρώ.
Μάλιστα όπως τονίζει η Capital Economics, η στάση της Marine Le Pen απέναντι στο ευρώ, αποτελεί και έναν από τους λόγους της ήττας της στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κρύβουν κινδύνους και δεν αποκλείεται να ενταθεί η πολιτική αβεβαιότητα όσο η Ιταλία οδεύει προς τις κάλπες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το συμπέρασμα της Capital Economics είναι ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επικράτησης ενός κόμματος που θα θελήσει να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρώ.
Ωστόσο, είναι νωρίς να ξεγράψουμε το κύμα του ευρωσκεπτικισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης