Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εκτιμήσεις 4 αναλυτών για το QE: Το ισχυρό ευρώ μπορεί να αναβάλει τα σχέδια της ΕΚΤ

tags :
Οι εκτιμήσεις 4 αναλυτών για το QE: Το ισχυρό ευρώ μπορεί να αναβάλει τα σχέδια της ΕΚΤ
Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλεί πρόβλημα στην ΕΚΤ
H ισχυρή άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,20 δολ. αυτή την εβδομάδα έχει εντείνει τη συζήτηση ότι μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, κάτι που είναι πρόβλημα για την ΕΚΤ, καθώς σχεδιάζει να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, με φόντο την κρίση μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, τις αποχωρήσεις στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και την αποτυχία του Donald Trump να προωθήσει την προεκλογική του ατζέντα, οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τη συμπεριφορά τους απέναντι στο ενιαίο νόμισμα.
«Η απογοήτευση σχετικά την ανασυγκρότηση των ΗΠΑ και η σύγχυση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο έχει ενισχύσει τη σχετική έλξη του ευρώ σε βαθμό που έχει ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τα διαπιστευτήρια του για ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ο Jane Foley από τη Rabobank.
Εάν το ευρώ θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα (7/9/2017) θα πρέπει να αναλύσουν την οικονομική επίπτωση.
Συγκεκριμένα, θα είναι προσεκτικοί απέναντι σε ένα ισχυρό ευρώ που θα πλήξει τους εξαγωγείς και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού, τη στιγμή που προετοιμάζονται για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Το ευρώ εξακολουθεί να απέχει πολύ από ένα αδιαμφισβήτητο ασφαλές καταφύγιο, με τις αναμνήσεις της κρίσης χρέους να είναι φρέσκες.
Ωστόσο, το άνοδο της τάξης του 14% έναντι του δολαρίου φέτος οδήγησε τους επενδυτές να προσέξουν τα δομικά του πλεονεκτήματα.
Οι προβλέψεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης και των ΗΠΑ το 2017 είναι γύρω στο 2%.
Αλλά ενώ οι ευρωπαϊκές προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί από την αρχή του έτους, ο αντίστοιχος αμερικανικός αριθμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου.
Εκτός αυτού, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ αυξάνεται.
«Η κατάρρευση της συσχέτισης μεταξύ διάθεσης για ρίσκο και του ευρώ είναι επειδή το γενικό outlook για την ευρωζώνη φαίνεται λιγότερο κακό», δήλωσε ο Rory McPherson από την Psigma Investment Management.
«Από την αρχή του έτους, έχουμε μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις Η.Π.Α. ενώ το momentum βρίσκεται πίσω από την οικονομία της ευρωζώνης», δήλωσε ο Stephen Gallo της BMO Financial Group.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια ευαίσθητη κατάσταση καθώς θα πρέπει να βγάλει ένα κουνέλι από το καπέλο της για να επιβραδύνει το ράλι του ευρώ και το να μιλήσει απλά για το νόμισμα δεν θα βοηθήσει», δήλωσε ο Thomas Flury της UBS Group AG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης