Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman Brothers η αποτυχία αύξησης στο όριο χρέους των ΗΠΑ

tags :
S&P: Πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman Brothers η αποτυχία αύξησης στο όριο χρέους των ΗΠΑ
Με το «shutdown», θα χυθεί αίμα, προειδοποιεί εμφατικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Η αποτυχία αύξησης του ορίου στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είναι πιο καταστροφική και από την κατάρρευση της Lehman Brothers, προειδοποιούν οι αναλυτές της Standrad & Poor's.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 0,2% στο δ΄τρίμηνο του 2017, με τις απώλειες να ανέρχονται στα 6,5 δισ. εβδομάδα για κάθε εβδομάδα που παραμένει το αδιέξοδο.
«Η αδυναμία αύξησης του χρέους θα ήταν πιο καταστροφική για την οικονομία από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και θα διαγράψει πολλά από τα κέρδη της επακόλουθης ανάκαμψης», προειδοποιεί ο  Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Rating, με την ανάλυσή του να φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Με το «shutdown», θα χυθεί αίμα».
Αν και ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι η Γερουσία θα περάσει μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, βοηθώντας τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την τρέχουσα πιστοληπτική τους ικανότητα AA +, η έκθεση της S&P σκοπεύει να υπογραμμίσει τη σημασία του shutdown, ήτοι της παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ως πολιτικό ορόσημο.
To «φαινόμενο της πεταλούδας» στην περίπτωση του shutdown θα επιδράσει στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά θα κλείσουν εθνικά πάρκα, θα διαταραχθεί η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες βασίζονται σε συμβόλαιο με το δημόσιο, ενώ είναι πιθανή και η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων.
Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στο shutdown τον Οκτώβριο του 2013, το οποίο διήρκησε 16 ημέρες και του 1995-1996, το οποίο διήρκησε ένα μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης