Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed έχει απολέσει τον έλεγχο - Δημιουργεί οικονομικές φούσκες

Phoenix Capital: Η Fed έχει απολέσει τον έλεγχο - Δημιουργεί οικονομικές φούσκες
Η Fed δεν έχει πλέον ένδειξη για το τι συμβαίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Την εκτίμηση ότι η Fed έχει απολέσει τον έλεγχο και δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει αναφέρει σε σημείωμά της η συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων Phoenix Capital.
Όπως αναφέρει τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed του Ιουλίου 2017, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, δεν αποκάλυψαν κάτι ιδιαίτερο.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Phoenix Capital, για να εκτιμήσει πλήρως κάποιος το τι αναγνώρισε η Fed, χρειάζεται πρώτα ένα μικρό ιστορικό.
Από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017, η Fed προωθούσε μια "γελοία" ατζέντα.
Το τρέχον πλάνο αυτή τη στιγμή της Fed ήταν η αύξηση των επιτοκίων 3-4 φορές μέσα στο το 2017.
Καθώς προχωρούσε η χρονιά, η Fed άρχισε επίσης να μιλά για συρρίκνωση του ισολογισμού της.
Η δικαιολογία της Fed για αυτές τις κινήσεις ήταν ότι ο πληθωρισμός αυξανόταν και ότι η οικονομία ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να "ανεχθεί" αυτές τις κινήσεις.
Ως αποτέλεσμα, η Fed αύξησε δύο φορές τα επιτόκια, πρώτα τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια και πάλι τον Ιούνιο του 2017.
Στη συνέχεια, στα τέλη Ιουνίου, η Fed έκανε ξαφνικά στροφή 180 μοιρών, δηλώνοντας ότι τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Επιπλέον, η Fed δήλωσε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της δεν θα απομακρύνει τη ρευστότητα από το σύστημα.
Με απλά λόγια, η Fed μεταπήδησε από την επικράτηση των "επιθετικών" (hawkish) στις απόψεις των πιο ήπιων μελών της (dovish), μέσα μόλις σε δύο εβδομάδες.
Αυτό, από μόνο του, ήταν περίεργο. Ολόκληρος ο σκοπός της Fed είναι να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Πώς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα το κάνει αυτό αλλάζοντας ξαφνικά ολόκληρη τη στρατηγική της και χωρίς προειδοποίηση;;;
Και στη συνέχεια είδαν τη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Ιουλίου του 2017.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital τα πρακτικά ήταν πλήρης παραφροσύνη και αποδεικνύουν ότι η Fed βρίσκεται σε πλήρη... χάος.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της FOMC του Ιουλίου...
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει τα επόμενα δύο χρόνια.
Πολλοί συμμετέχοντες της Fed θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% περισσότερο από το αναμενόμενο.
Πολλοί συμμετέχοντες της Fed πιστεύουν ότι τα μέτρα για τον πληθωρισμό μειώθηκαν πρόσφατα λόγω "ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων".
Ορισμένοι συμμετέχοντες της Fed πιστεύουν ότι το πλαίσιο της Fed για την πρόβλεψη του πληθωρισμού δεν ισχύει πλέον.
Ορισμένοι συμμετέχοντες της Fed σημείωσαν την αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα όπως αναφέρει η Phoenix Capital αυτή η ανομοιότητα των απόψεων των μελών της Fed επεκτείνεται σε μια πλειάδα θεμάτων όπως η αγορά εργασίας, οι κίνδυνοι δανεισμού στις τράπεζες, η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κ.λπ.
Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη της Fed θεωρούσαν ότι το πλαίσιο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας παρέμενε έγκυρο.
Η Fed παραδέχεται εδώ ότι η αγορά εργασίας είναι "σφιχτή", η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ είναι ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις της Fed, αλλά ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται.
Αυτό είναι εκπληκτικό.
Σύμφωνα με τη διπλή εντολή της Fed, η Fed πρέπει να επιδιώξει μέγιστη απασχόληση, σταθεροποιώντας τις τιμές και μετριάζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Με απλά λόγια όπως αναφέρει η Phoenix Capital, η Fed επιδιώκει μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με τη μέγιστη δυνατή απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα η Fed διαπιστώνει ότι η απασχόληση είναι πολύ ισχυρή, η οικονομία είναι σχετικά ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι αδύναμος.
Σύμφωνα με όλα τα μοντέλα της Fed, αυτό είναι αδύνατο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πρακτικά του FOMC ισχυρίστηκαν ότι πολλά μέλη πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είχε μειωθεί εξαιτίας «ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων».
Η εναλλακτική πραγματικότητα (ότι η Fed δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει) είναι πολύ ενοχλητική για να την παραδεχτεί κάποιος δημοσίως.
Δυστυχώς, αυτή η εναλλακτική πραγματικότητα είναι στην πραγματικότητα η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η Fed δεν έχει πλέον ένδειξη για το τι συμβαίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Fed δεν μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά οικονομική ανάπτυξη, μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργήσει οικονομικές φούσκες.
Μιλώντας για οικονομικές φούσκες τι νομίζετε ότι θα συμβεί όταν οι επενδυτές καταλάβουν ότι η Fed έχει χάσει τον έλεγχο;




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης