Αναλύσεις – Εκθέσεις

O «θάνατος» ενός οικονομικού μοντέλου θα κυριαρχήσει το Jackson Hole - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

O «θάνατος» ενός οικονομικού μοντέλου θα κυριαρχήσει το Jackson Hole - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Αύριο (25/8/2017) οι Yellen και Draghi θα απευθύνουν ομιλίες στη διάσκεψη του Jackson Hole
Ο θάνατος ενός οικονομικού μοντέλου θα κυριεύσει τη διάσκεψη του Jackson Hole εκτιμούν οι αναλυτές ενόψει των αυριανών (25/8/2017) ομιλιών της Janet Yellen (Fed) και του Mario Draghi (ΕΚΤ).
Η γνωστή καμπύλη Phillips, ένα οικονομικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Νεοζηλανδό οικονομολόγος William Phillips, δείχνει ότι ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν μια σταθερή και αντίστροφη σχέση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες όπου οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τεχνητούς τρόπους ώστε να διοχετεύσουν χρήμα στην οικονομία, αυτή η αντίστροφη σχέση φαίνεται να πεθαίνει.
Μια σειρά αναλυτών έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα είναι επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και συζητήσεις σχετικά με τον θάνατο της καμπύλης Phillips θα μπορούσε να κυριαρχήσει τη διάσκεψη του Jackson Hole.
«Η αντίστροφη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού έχει πεθάνει.
Ο πολλαπλασιασμός των χαμηλών μισθών, των ακανόνιστων και ανασφαλών θέσεων εργασίας σημαίνει ότι οι μισθολογικές πιέσεις υποβαθμίζονται ακόμη και όταν μειώνεται η ανεργία», δήλωσε στο CNBC ο Edward Smythe, οικονομολόγος στη Positive Money.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι κακή είδηση για τους αξιωματούχους που θέλουν την κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την επαναφορά των επιτοκίων στα προ κρίσης επίπεδα.

Η περίπτωση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πρόσφατα μείωσε του outlook του πληθωρισμού τον Ιούνιο.
Ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα επίπεδα πληθωρισμού 1,5% το 2017, 1,3% το 2018 και 1,6% το 2019.
Αυτό είναι κάτω από τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο, όπου περιελάμβαναν πληθωρισμό 1,7% 2017, 1,6% το 2018 και 1,7% το 2019.
Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιουλίου έδειξαν μια μακρά συζήτηση σχετικά με την αποσύνδεση πληθωρισμού-ανεργίας.

Ο τερματισμός του QE είναι η απάντηση;

Ο Alberto Gallo του Algebris Macro Credit Fund δηλώνει στο CNBC ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ακόμα θα πρέπει να σκέφτονται τον τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για τρεις λόγους.
«Πρώτον, γίνεται όλο και πιο μη-χρήσιμο.
Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια μπορούν να γίνουν αποπληθωριστικά με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εξοικονομούν περισσότερα, ενώ οι εταιρείες επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους ακολουθούμενη από μία υποχώρηση του ισολογισμού.
Ο δεύτερος είναι ότι το QE έχει παράπλευρες απώλειες, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία assets-φούσκες, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο τρίτος είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα επαρκές απόθεμα πολιτικής ώστε ένα αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε μελλοντικός κίνδυνος» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης