Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Οι κεντρικές τράπεζες διαστρέβλωσαν τις αγορές – Ταυτίστηκαν αποδόσεις junk και κρατικών ομολόγων

Mises Institute: Οι κεντρικές τράπεζες διαστρέβλωσαν τις αγορές – Ταυτίστηκαν αποδόσεις junk και κρατικών ομολόγων
Υπό την αιγίδα των κεντρικών τραπεζών, μειώθηκε στο ελάχιστο η μεταβλητότητα στις αγορές
Η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών -στον απόηχο της νομισματικής κρίσης- να προστατεύσουν το σύστημα από μελλοντικά συστημικά σοκ αλλά και να τονώσουν την οικονονομική δραστηριότητα μέσω της χαλαρης νομισματικής πολιτικής, δημιούργησαν στρεβλώσεις στις αγορές, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το «Mises Institute».
Όπως σημειώνεται, οι επενδυτές -υπό φυσιολογικές συνθήκες- βασίζονταν στην κατάσταση των αγορών και την εταιρική κερδοφορία για να προχωρήσουν στην αγορά μίας μετοχής, με την έντονη μεταβλητότητα που επικρατούσε να βοηθά στο να ανταμείβεται ορισμένες φορές το ρίσκο τους.
Ωστόσο, υπό την αιγίδα των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες -και μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης- ουσιαστικά διασφάλισαν την προστασία για τις εταιρείες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, μειώθηκε στο ελάχιστο η μεταβλητότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα να «καταργείται» το premium για την ανάληψη ρίσκου.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω είναι και τα παράδοξα της αγοράς ομολόγων, όπου τα εταιρικά ομόλογα-«σκουπίδια» χαίρουν πλέον σχεδόν ιδίας απόδοσης με των 10ετών κρατικών αμερικανικών, με τα spreads να έχουν φτάσει στο ελάχιστο και στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2008, οπότε και ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση, σχολίαζει το ινστιτούτο.

polleit1_5.png

Επομένως, οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο μείωσαν τεχνητά τα επιτόκια με τη μείωση του κόστους πίστωσης, αλλά επίσης τεχνητά μείωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (ρητά ή σιωπηρά) σηματοδοτώντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι είναι προετοιμασμένοι να «κάνουν ό τι χρειάζεται» για να αποφύγουν μια έτερη κατάρρευση.
«Άμεση συνέπεια είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι εγχώριες οικονομίες να εξαρτώνται από τη δράση των κεντρικών τραπεζών περισσότερο από ποτέ.
Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από αυτή την κατάσταση
Αν τα επιτόκια αυξηθούν η σημερινή ανάκαμψη πιθανότατα θα σταματήσει.
Με τα υψηλότερα επιτόκια, η οικονομική δομή που βασίζεται σε τεχνητά χαμηλά επιτόκια, θα επέφερε σοβαρά προβλήματα.
Η ιδέα της ομαλοποίησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών χωρίς απώλειες στην παραγωγή ή ακόμη και ύφεση, φαίνεται να είναι ψευδής στην καλύτερη περίπτωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι, για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να επιθυμούν να επισπεύσουν βραχυπρόθεσμα την αύξηση των επιτοκίων.
Τούτου λεχθέντος, ακόμη και η αύξηση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες δεν θα οδηγήσει σε εξομάλυνση του κόστους κεφαλαίου - καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου πιθανότατα θα παραμείνουν τεχνητά κατασταλμένα.
Η κακή κατανομή κεφαλαίου θα συνεχιστεί και η τεχνητή ευημερία θα διατηρηθεί ζωντανή»...

polleit2_3.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης