Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για την Commerzbank – Παραμένει αρνητικό το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για την Commerzbank – Παραμένει αρνητικό το outlook
Οι αξιολογήσεις για την θυγατρική πολωνική mBank επιβεβαιώθηκαν σε «BBB+/A-2», με αρνητικό outlook. 
Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Commerzbank, σε «Α-» και «Α-2» αντίστοιχα, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας ωστόσο σε «αρνητικές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για τη γερμανική τράπεζα.
Οι αξιολογήσεις για τη θυγατρική πολωνική mBank επιβεβαιώθηκαν σε «BBB+/A-2», με αρνητικό outlook.
Ο οίκος αναμένει ότι η Commerzbank θα ανακτήσει τα υγιή επίπεδα στους δείκτες κεφαλαίου τα επόμενα δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της αποκατασταθείσας κερδοφορίας, της περαιτέρω μείωσης των κινδύνων και της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης.
Οι αρνητικές προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο υποβάθμισης αν η τράπεζα δεν αναπληρώσει τη χαμένη κεφαλαιοποίησή της.
«Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε την έκθεση της τράπεζας στη ναυτιλία ως προβληματική, δεν νομίζουμε ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2017.
Υποθέτουμε ότι αυτά τα ανοίγματα είναι εύχρηστα και απορροφήσιμα στα κέρδη προ προβλέψεων, όπως αυτά του 2016», αναφέρεται στην ανάλυση.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς το κόστος αναδιάρθρωσης αποδείχθηκε μεγαλύτερο απ' ότι υπολιζόταν αρχικά.
Ειδικότερα, κατέγραψε ζημίες ύχους 637 εκατ. ευρώ, καθώς οι περικοπές των θέσεων εργασίας και η συνολική διαδικασία αναδιάρθρωσης που πραγματοποίησε της κόσταν συνολικά 807 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν οι καθαρές ζημίες να διαμορφωθούν στα 599 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους η τράπεζα παρουσίαζε καθαρά κέρδη ύψους 215 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα υποχώρησαν κατά -7,7% στα 2,07 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τόκους και επενδύσεις, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 2,12 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Commerzbank έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υψηλής έκθεσής της σε δάνεια προς τον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο πλαίσιο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Μάλιστα, η τράπεζα σκοπεύσει να μειώσει την έκθεση αυτή στα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017, σε σύγκριση με τα 3,9 δισ. ευρώ το τρέχον διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης