Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μπαράζ μεταβολών στις αξιολογήσεις των τραπεζών παγκοσμίως, το α' 6μηνο 2017

Fitch: Μπαράζ μεταβολών στις αξιολογήσεις των τραπεζών παγκοσμίως, το α' 6μηνο 2017
Οι 71 ήταν υποβαθμίσεις, ενώ μόλις οι 21 ήταν αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας
Οι υποβαθμίσεις ξεπέρασαν τις αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) από την Fitch το α' 6μηνο του 2017, ενώ ταυτόχρονα μετεβλήθησαν σε αρνητικές οι προοπτικές επεναξιολόγησης (outlook) ουκ ολίγων τραπεζών παγκοσμίως για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης μετέβαλε συνολικά τις προοπτικές 92 τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, μία επίδοση που είναι η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων και αποδεικνύει μία έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Οι 71 ήταν υποβαθμίσεις, ενώ μόλις οι 21 ήταν αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Οι αναδυόμενες αγορές κυριάρχησαν στις αλλαγές IDR, με 57 υποβαθμίσεις και οκτώ αναβαθμίσεις, σε σύγκριση με 14 υποβαθμίσεις και 13 αναβαθμίσεις στις αναπτυγμένες αγορές.
Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε 36 IDR στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και 11 IDR στη Λατινική Αμερική, ενώ και οι οκτώ αναβαθμίσεις ήταν στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.
Η παγκόσμια εικόνα των προοπτικών παραμένει διαστρεβλωμένη, με το 13% των IDR να υπόκεινται σε αρνητικό outlook και μόνο το 5% σε θετικό.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, το μερίδιο των αρνητικών προοπτικών (18%) μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι προοπτικές σταθεροποιήθηκαν στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Κόστα Ρίκα, τη Νότιο Αφρική, την Κολομβία και τον Παναμά.
Στα τέλη του 1ου 6μήνου 2017, το 80% των αρνητικών προοπτικών προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Μόνο το 2% των τραπεζών στις αναδυόμενες οικονομίες διατηρούν θετικό outlook.
Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι θετικές προοπτικές (8%) ξεπέρασαν ελαφρώς τις αρνητικές προοπτικές (7%).
Αυτό οφειλόταν κυρίως στις αναθεωρήσεις των προοπτικών για έξι ιαπωνικές και έξι ιταλικές τράπεζες.
Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία στην Ιταλία, οι αναθεωρήσεις αντικατόπτριζαν τις ενέργειες αξιολόγησης στο αντίστοιχο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης