Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING και Credit Suisse αναλύουν την πρόκληση του Draghi και της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση

ING και Credit Suisse αναλύουν την πρόκληση του Draghi και της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση
Αύριο (20/7/2017) συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ
Στην αυριανή (20/7/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφέρονται οι Financial Times, τονίζοντας ότι το μοναδικό θέμα που προκαλεί νευρικότητα είναι η μοίρα του QE.
«Η ενορχήστρωση της έναρξης της διαδικασίας εξόδου από το QE είναι η πρόκληση για τον Draghi» επισημαίνει ο Carsten Brzeski οικονομολόγος της ING και πρόσθεσε «όλοι οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως η ΕΚΤ, έχουν πετύχει έναν από τους στόχους να είναι προβλέψιμος, να είναι σε θέση να κατευθύνουν τις αγορές και όχι να τις εκπλήσσουν.
Αλλά έχουμε δει ότι είναι πολύ δύσκολο να κατευθύνεις τις αγορές, κυρίως τις αγορές ομολόγων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της μείωση του QE λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης αλλά και της αναγνώρισης ότι οι αγορές παραμένουν νευρικές και ο πληθωρισμός αδύναμος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό, η ζήτηση για περισσότερους τύπους δανείων αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα δάνεια χορηγήθηκαν με πιο ευνοϊκούς όρους.
Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι, αν δεν χειριστεί σωστά, η διαδικασία μείωσης του QE θα ωθήσει το κόστος δανεισμού και το ευρώ υψηλότερα, πνίγοντας την ανάκαμψη.
Ένα ανησυχητικό προηγούμενο είναι το «taper tantrum» του 2013, όταν το δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν αφού η Fed πρότεινε ότι θα καταργήσει το QE.
«Κατά την άποψη μας, (η ΕΚΤ) θα αποσύρει τις κλασικές φράσεις για τη χαλάρωση και θα αρχίσει να προετοιμάζει τις αγορές ενόψει του tapering (σσ. κατάργηση του QE) το επόμενο έτος» επισημαίνει ο Michael Strobaek της Credit Suisse και προσθέτει «υπάρχει μια πίεση από το συμβούλιο να γίνει περισσότερο hawkish δεδομένου του θετικού τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομική ανάπτυξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης