Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μειώνεται η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού

Fitch: Μειώνεται η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού
Ωστόσο, η Fitch επισημαίνει ως μία μεγάλη απειλή για τις τράπεζες της APAC το ολοένα διογκούμενο χρέος του ιδιωτικού τομέα
Μειωμένη πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού (Asia-Pacific, APAC) διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την ισχυρή εμπορική δραστηριότητα αλλά και τις πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις στην Κίνα, την ηγέτιδα της ηπείρου.
Ωστόσο, η Fitch επισημαίνει ως μία μεγάλη απειλή για τις τράπεζες της APAC το ολοένα διογκούμενο χρέος του ιδιωτικού τομέα, ως απόρροια της πιστωτικής επέκτασης ετών, ενώ αρνητικά θα επιδράσει και η νομισματική σύσφιξη που λαμβάνει χώρα στις Η.Π.Α..
Η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Κορέα και η Σιγκαπούρη ξεχωρίζουν ως οικονομίες όπου το χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί έντονα, ενώ το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.
Πολλοί παράγοντες μετριάζουν τον κίνδυνο μιας οριστικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα, αλλά μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της είναι ένας από τους βασικούς δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν άλλα τραπεζικά συστήματα της APAC.
«Μια συγχρονισμένη βελτίωση στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες οδηγεί σε μια ισχυρότερη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και του όγκου των συναλλαγών.
Η ανάκαμψη στο εμπόριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην APAC.
Οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ανακάμψει από τις αρχές του 2016, μειώνοντας τις πιέσεις στους τομείς που συνδέονται με τους πόρους, ενώ τα νομίσματα και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν συγκρατηθεί λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων των Η.Π.Α..
Αυτές οι τάσεις βοήθησαν στην υποστήριξη των επιδόσεων των τραπεζών σε όλη την περιοχή.
Η ποιότητα του ενεργητικού, για παράδειγμα, παρέμεινε “υγιέστερη” από το αναμενόμενο», σημειώνεται στην έκθεση.
Βέβαια, οι προοπτικές του κλάδου –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch- εξακολουθούν να είναι αρνητικές για 10 από τα 17 αξιολογούμενα τραπεζικά συστήματα της APAC, τα οποία όμως είναι μειωμένα από τα 13 στην αρχή του έτους.
Η Fitch αναμένει από τις τράπεζες της APAC να εκδώσουν νέα κεφάλαια και χρεόγραφα που απορροφούν ζημίες συνολικού ύψους 200 δις δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2018, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
«Τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα της APAC είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, αλλά η πιθανότητα αλλαγών αξιολόγησης που προέρχονται από θέματα ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, είναι υψηλότερες στην Ινδία και την Κίνα», καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης