Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τι θα συμβεί αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης στο 3%, από 1,25%

tags :
Citigroup: Τι θα συμβεί αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης στο 3%, από 1,25%
Εξηγώντας, η ενίσχυση δολαρίου θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις αναδυόμενες αγορές για το επενδυτικό κοινό, ειδικά σε ότι αφορά στις εκδόσεις χρέους
Τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) προγραμματίζει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Citigroup παραθέτει το «τραβηγμένο» σενάριο κατά το οποίο η Fed θα αύξανε τα επιτόκια παρέμβασης στο 3%, από το εύρος 1%-1,25% που είναι σήμερα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα διαμορφώνονταν στο 2%, όσο ήταν δηλαδή και στα προ κρίσης επίπεδα, πριν η Fed χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική (αγορές ομολόγων και επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%).
Να σημειωθεί ότι η μέση πραγματική απόδοση των αμερικανικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 2,1%, καθώς κινείται στο εύρος 1,6%-2,6%.
Σε ότι αφορά στο 10ετες κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, η απόδοση του θα αυξανόταν ακόμη και 144 μονάδες βάσης (1,44%), από 2,36% που βρίσκεται σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2016 το 10ετες κρατικό ομόλογο έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 1,2%.



Την ίδια στιγμή, με βάση το σενάριο της Citigroup, το αμερικανικό δολάριο στα 140 γιεν, ενώ η ισοτιμία Ευρώ/δολάριο θα υποχωρούσε στο 1,05, οδεύοντας προς την πλήρη ισοτιμία.
Επίσης ο χρυσός, ο οποίος έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, θα μπορούσε να κατρακυλήσει στα 800 δολάρια ανά ουγγιά από περίπου 1224 δολάρια που διαπραγματεύεται σήμερα.



Οι αναδυόμενες αγορές οι οποίες είχαν μείνει ανεπηρέαστες από τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς σε μία τόσο απότομη αύξηση των επιτοκίων.
Εξηγώντας, η ενίσχυση δολαρίου θα καταστήσει πιο ελκυστικές τις αναδυόμενες αγορές για το επενδυτικό κοινό, ειδικά σε ότι αφορά στις εκδόσεις χρέους.
"Το QE δεν μείωσε τις ονομαστικές αποδόσεις (των ομολόγων) όπως είναι η κοινή αντίληψη, για λόγους που μερικές φορές μας ξεφεύγουν", διευκρινίζει η Citi, υπογραμμίζοντας πως αυτή η «συμπεριφορά» μπερδεύει τους οικονομολόγους για χρόνια.
Βέβαια, οι πραγματικές αποδόσεις υποχώρησαν.
Τέλος, η Citi εκτιμά ότι η επικείμενη μείωση του ισολογισμού ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων της Fed, θα προκαλέσει αύξηση της μεταβλητότητας στα assets υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των επενδύσεων με βάση τα spreads των αμερικανικών ομολόγων.

=









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης